• Slávnostné ukončenie školského roka SUPERARISTOV
          • Slávnostné ukončenie školského roka SUPERARISTOV

          •  pondelok 27. júna 2022 sa pred Vagačkou stretli dievčatá zmenené na krásne dámy a chlapci na šarmantných pánov, aby spoločne vyrazili do Štátnej opery v Banskej Bystrici. Pred začiatkom predstavenia sa osviežili a zmrzlinami si štrngli na úspešný školský rok. O 17:00 zasadli do honosnej sály na operné predstavenie podľa predlohy z knihy Malý princ. Excelentný výkon operných hercov, bravúrny výkon orchestra a nádherné kulisy odmenili veľkolepým aplauzom.
            Kultúrne vyžití a pozitívne naladení sme sa vrátili domov!
            J 

            Krásne myšlienky z predstavenia: 

            Dobre vidíme iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné.“ (Antoine de Saint-Exupéry, Malý princ)

            „Ľudia u vás pestujú päťtisíc ruží v jedinej záhrade a nenachádzajú v nej to, čo hľadajú. A predsa by mohli nájsť, čo hľadajú, v jedinej ruži alebo kvapke vody.“ (Antoine de Saint-Exupéry, Malý princ)

            „Dospelí si potrpia na čísla. Keď im rozprávate o novom priateľovi, nikdy sa vás neopýtajú na podstatné veci. Nikdy sa neopýtajú: „Aký má hlas? Aké sú jeho obľúbené hry? Zbiera motýľov?” Namiesto to sa vás opýtajú: „Aký je starý? Koľko má bratov? Koľko váži? Koľko zarába jeho otec..?” Až potom si myslia, že ho poznajú.” (Antoine de Saint-Exupéry, Malý princ)

            Text a foto: Oľga Budinská

        • Projekt Čítajme si 2022 vo Vagačovom sade
          • Projekt Čítajme si 2022 vo Vagačovom sade

          • Celoslovenský detský čitateľský maratón „ČÍTAJME SI...“ je ďalšou aktivitou Linky detskej istoty, ktorá v spolupráci s knižnicami, školami a klubmi po celom Slovensku, ako i s ďalšími partnermi projektu chce motivovať deti k čítaniu kníh a k pravidelným návštevám knižníc.

            My sme toto podujatie zorganizovali na pôde našej základnej školy. Pozvanie medzi nás prijala pani Evka Chlebová, dlhoročná knihovníčka, aktívna obyvateľka mesta, no predovšetkým osoba s veľkým srdiečkom otvoreným pre deti. Pri čítaní Rozprávok starej matere si spolu s deťmi zaspomínali na časy dávne, ale poučné. Deti si počas čítania vyskúšali ošúpať uvarený zemiak rukami, a následne si ho spravodlivo rozdelili medzi seba tak ako tomu bolo kedysi.

            Barborka a Danielka zo 7.A triedy si pre spolužiakov pripravili príbeh Braňa Jobusa s aktuálnou témou týkajúcou sa každého z nás – Ako šarkan Kyber Šikana pristál na streche základnej školy. Okrem čítania sa so spolužiakmi porozprávali o nástrahách internetu, šikane a kyberšikane s dôrazom na pomoc Linky detskej istoty.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za čitateľské dopoludnie!

            Text a foto: Patrícia Spodniaková

        • Hrady a zámky očami piatakov
          • Hrady a zámky očami piatakov

          • V rámci medzipredmetových vzťahov výtvarnej výchovy a dejepisu vyrábali žiaci piateho ročníka na jednotlivých blokoch makety hradov a zámkov Slovenska.

            Jednotlivé skupiny mali svojich lídrov a každý v tíme zastával svoju úlohu. Z materiálov, ktoré boli doma na vyhodenie vytvorili krásne diela, a tak nielen vytvorili niečo nové, ale aj zrecyklovali nepotrebné.

            Poukončení stavebných a architektonických prácach nasledovala príprava dejepisných projektov a samotné prezentácia pred spolužiakmi.

            Všetkým žiakom patrí pochvala za odvedenú prácu!

            Už teraz sa tešíme na ďalšie megastavby!

            Text a foto: Patrícia Spodniaková

        • Letom svetom v našej škôlke
          • Letom svetom v našej škôlke

          • Minulý týždeň sa v škôlke niesol v znamení spoznávania kamarátov z celého sveta. Každý deň sme spoznali dvoch kamarátov, ktorí nám povedali niečo o svojej krajine a tradíciách.

            Začali sme v Japonsku, pokračovali v Indii, Keni, Maroku, Mexiku, Amerike, na Hawai, Grónsku a skončili na Slovensku. Porovnávali sme si tradičné odevy, tance a vyrobili si rôzne typické prvky ako napr.: origami, indiánske čelenky, hawaiské náhrdelníky, iglu a iné.

            Posledný deň sme venovali Slovensku, detvianskemu kroju a tancovaniu odzemnku.

            Pre deti bola táto téma veľmi zaujímavá, naučili sa nové slová a tradície.

            Mohli sme sledovať rôznorodosť, ale v konečnom dôsledku sú deti na celom svete rovnaké. Radi sa hrajú, smejú a spoznávajú svoje okolie. 

            Text a foto: Zuzana Konôpková

        • Projekt - Zvládneme to spolu
          • Projekt - Zvládneme to spolu

          • Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie Detva v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska – realizovalo projekt ZVLÁDNEME TO SPOLU. Projekt bol zameraný na rovesnícke učenie, kde starší žiaci odovzdávajú svoje skúsenosti mladším spolužiakom. Rovesnícke učenie učí deti mnohým zručnostiam využiteľným v bežnom živote.

            Do projektu sa zapojili aj naši siedmaci - Barbrka Antalová, Danielka Langhofferová, Maxim Moravík a Samko Sýkora.

            ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

        • Koncoročný výlet
          • Koncoročný výlet

          • Dňa 15. júna 2022 sa žiaci 2. stupňa zúčastnili koncoročného výletu, v rámci ktorého zamierili na Oravu, kde stihli navštíviť Múzeum oravskej dediny v Zuberci, Oravský hrad a na záver si užili plavbu loďou po Oravskej priehrade. Plní zážitkov a aj unavení sa šťastne vrátili domov.

            Pozrite si fotky ako sa tam mali.

            Text a foto: Danka Ľalíková

        • Vagačovci - úspešní atléti
          • Vagačovci - úspešní atléti

          • V dňoch 8.- 9.6.2022 prebehlo na letnom štadióne v Detve okresné kolo v ľahkej atletike v kategórii starší a mladší žiaci a žiačky. Našu školu úspešne reprezentovali: Samuel Varga - 1. miesto v hode kriketovou loptičkou, Lucia Polakovičová - 2.miesto skok do diaľky v kategórii mladšie a aj staršie žiačky, 2.miesto v hode kriketovou loptičkou, Nina Rapčanová - 3.miesto v behu na 60 m, Silvia Sekerešová – 3 miesto v skoku do diaľky a 3. miesto v behu na 50 m, Silvia Hollá – 3. miesto v skoku do diaľky, Patrik Slanina – 3. miesto v hode kriketovou loptičkou, Dominika Strečková, Sára Pivková, Lea Feherpatakyová, Jakub Pivka, Samuel Sýkora, Maxim Moravík, František Oláh, Sekerešová Natália, Pullmanová Lucia, Marcus Kučera, Július Farkaš, Samuel Valev, Žinčík František. 

            Gratulujeme a ďakujeme 

        • Dejepisné zážitkovo
          • Dejepisné zážitkovo

          • Dňa 10. júna 2022, sme v rámci medzipredmetových vzťahov blokového vyučovania dejepisu, geografie a literatúry vyrazili na exkurziu do Galérie Jána Kulicha vo Zvolenskej Slatine a na Vígľašský zámok.

            Mávnutím čarovného prútika sa zo žiakov stali detektívi, ktorých úlohou bolo v animačných aktivitách pátrať v galérii po informáciách, poznatkoch a zaujímavostiach. Naši žiaci boli všetci úspešní, a tak si po splnení úloh právom zaslúžili odznak detektíva.

            Pri návšteve zámku sa zase dievčatá vcítili do kože princeznej a chlapci si predstavili aký bol život panovníka a vládcu Vígľašského zámku. Celý zážitok nám spestrila pútavá prednáška z histórie od pani sprievodkyne.

            Nadšení, šťastní, spokojní a obohatení o nové vedomosti, sme sa s pochvalou za vzorné správanie od okoloidúcich a spolucestujúcich v autobuse vrátili do školy.

            Text: Mgr. Patrícia Spodniaková

            Foto: Mgr. Erik Chalupský

        • Najmenší Vagačovci úspešne na olympiáde
          • Najmenší Vagačovci úspešne na olympiáde

          • Dňa 7.6.2022 sa naši najmenší zúčastnili XIV. ročníka Športovej olympiády materských škôl. Deti športovali vo viacerých disciplínach ako Skok do diaľky, Slalom na odrážadle, Hod loptičkou, Prekážková dráha, Beh. Vybojovali krásne 1.miesto v Slalome na odrážadle. Gratulujeme všetkým deťom ( Viki, Miško, Damián, Rút, Eliška, Maxim).

            Text a foto: Viera Rapčanová

        • Oslavy MDD vo Vagačovom sade
          • Oslavy MDD vo Vagačovom sade

          • ,,Hurá, hurá, hurá!" hlasne odznelo po ukončení dňa plného zábavy u  Vagačov.
            Vagačov sad sa aj tento rok vďaka šikovným žiakom zo 7., 8. a 9.A triedy premenil na  zábavný park. V rámci rovesníckeho učenia - deti deťom boli súťažné družstvá pomiešané žiakmi od prvého po šiesty ročník a spoločnými silami zvládali jednotlivé disciplíny. Nechýbalo ani maľovanie na tvár, či nácvik ľudového tanca, ktorého inštruktorky boli deviatačky Lenka a Lea, členky folklórneho súboru Podpoľanček.

            Deň sme si poriadne užili a osladili sladkou odmenou od pani riaditeľky. ĎAKUEME!

            Všetkým deťom na svete želáme, nie len na MMD, ale každý deň, aby:

            mali šťastné detstvo a boli zdravé, 

            netrpeli hladom a smädom, mali domov a dobrých rodičov,

            im rodičia venovali svoj čas nielen počas tohto jedného dňa v roku, ale celý rok

              a hlavne, aby im dali lásku.

            Kolektív ZŠ s MŠ Alexnadra Vagača

        • Ďalší tím najstarších Vagačovcov uspel vo vedomostnej súťaži
          • Ďalší tím najstarších Vagačovcov uspel vo vedomostnej súťaži

          • Na detvianskom gymnáziu sa dňa 31. mája 2022 pri príležitosti Dňa Európy konala súťaž pre žiakov základných škôl. Vagačovcov reprezentovali žiaci 8.A triedy v zložení - Diana Kramecová, Petronela Líšková, Bibiana Priadková,  Nina Rapčanová a Dominika Strečková.

            Žiaci gymnázia súťažiacim predstavili krajiny Európskej únie, ich kultúru a históriu, a taktiež hlavné európske inštitúcie. Po absolvovaní súťažných úloh, ktoré boli pripravené na veľmi vysokej úrovni sa tím Vagačovcov opäť umiestnil na prvom mieste. GRATULUJEME!

            Ďakujeme Gymnáziu v Detve za organizáciu podujatia a hodnotné ceny.

            Foto: Gymnázium Detva

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Alexandra Vagača
        • zsstudt@gmail.com, jedalen.zsstudt@gmail.com
        • hlavný kontakt školy: 0950 865 927 riaditeľ školy: 0903 997 957 vedúca technicko-ekonomického úseku: 0950 865 927 vedúca školskej jedálne: 0950 865 932
        • Štúrova 12, 962 12 Detva Slovakia
        • 42302498
        • 2023609808
      • Prihlásenie