• Svetlonos u Vagačov - výsledky súťaže
          • Svetlonos u Vagačov - výsledky súťaže

          • Starý slovanský zvyk hovorí  o hľadaní svetlonosov – vydlabaných tekvičkách, ktoré počas dušičiek osvetľovali ľuďom cestu pri návrate z návštevy hrobov.

            Posledné októbrové večery nebola tma ani na Vagačovom  dvore. Postaralo sa o to 50 svetlonosov, ktorí  v noci osvetľovali a cez deň zdobili predzáhradku našej školy. Obrovské poďakovanie patrí všetkým, ktorí svojho vydlabaného svetlonosa priniesli a svojim malým kúskom prispeli k úsmevu na tvári nielen nám ale aj mnohým okoloidúcim. Na základe školského a facebookového hlasovania bude každý majiteľ svetlonosa ocenení sladkou odmenou a tie naj si odnesú aj vecné ceny.

            Svojimi hlasmi v školskom a FB hlasovaní ste rozhodli, že víťazmi druhého ročníka súťaže Svetlonos u Vagačov sa stávajú:

            V školskom hlasovaní

            • na 3.mieste sa umiestnili s rovnakým počtom hlasov 12:  svetlonos číslo 27 ( od Samka a Filipa Valeva) a svetlonos číslo 38 ( od Danka Kuceja zo 6.A)
            • na 2.mieste: svetlonos číslo 14 s počtom hlasov 20, ktorého majiteľom je Dorotka Ďuricová z 2.A triedy.
            • 1.miesto patrí  svetlonosovi číslo 33 s počtom hlasov 41, ktorý patril žiakom 6.A triedy: Brianovi Vasilenkovi a Patrikovi Oláhovi.

            Facebookové hlasovanie rozhodlo o nasledovnom poradí svetlonosov:

            • na 3.mieste sa umiestnil Svetlonos číslo 4 a 5 s počtom hlasov 102, ktorého majiteľom je Simonka Babicová  z 5.A triedy.
            • 2.miesto patrí svetlonosovi číslo 1 s počtom hlasov 133 od žiačky Stelky Kobelovej z 2.A triedy .
            • rekordným  počtom hlasov 238 ste rozhodli, že na 1.mieste sa umiestnil  svetlonos číslo 15, ktorý patril Victorii Čomajovej z 1.B triedy.

            Víťazom gratulujeme a už teraz sa tešíme na ďalší ročník súťaže Svetlonos u Vagačov.

            Text a foto: Lucia Kmeťová

        • Benefičný koncert – Vagačovci deťom
          • Benefičný koncert – Vagačovci deťom

          • Dňa 16. 11. 2022 o 17:30 zaplnili priestory Kultúrneho centra Andreja Sládkoviča v Detve žiaci, rodičia, učitelia a priatelia Základnej školy s materskou školou Alexandra Vagača a Superar Slovakia, aby podporili benefičnú myšlienku: „Spojme sa pre dobrú vec.“

            V úvodných slovách sa pani riaditeľka školy prihovorila 29 prvákom, ktorí sa po krátkom programe a zložení sľubu stali oficiálnymi žiakmi Vagačovej rodiny.

            Program odštartovali starší Vagačovci, ktorí podpolianskym folklórom – spevom a tancom navodili v sále atmosféru folklórnych slávností. Ocenenie za pomoc v rodine s postihnutým súrodencom si prevzal sprevádzajúci heligónkar Samko Kemláge, žiak 7.A triedy.

            Na doskách, ktoré pre mnohých znamenajú svet sa predstavil aj školský hudobný program SUPERAR pod vedením dirigentky a učiteľky hudobnej výchovy Oľgy Bystrianskej. Zbor  zložený zo žiakov školy bez rozdielu veku, pohlavia či farby pleti zožal veľkolepý potlesk.

            Moderátorská dvojica Marek Pivoluska, moderátor RTVS a Terezka Fekiačová, žiačka 2.A triedy, čarovným prútikom pričarovali na pódium hviezdu českých muzikálov, rodáčku z Detvy, Nikolu Ďuricovú. Piesňou Tři oříšky pro Popelku priniesla so sebou kúsok Vianoc a publikum ju odmenilo obrovským standing ovation.

            Benefičnú myšlienku prišli taktiež spevácky podporiť členovia speváckeho zboru Hosanna. Zbor pod vedením Zdenky Skrutekovej-Fekiačovej pôsobí v Rímsko-katolíckom kostole sv. Františka z Assisi v Detve a každoročne organizuje Vianočný benefičný koncert.

            Na záver vystúpila v sprievode hudobníka Oskara Rozsu účastníčka speváckej súťaže Slovensko hľadá SuperStar, Zdenka Predná.

            V sprievodnom podujatí mali hostia možnosť nazrieť na výtvarné umenie našich bývalých žiakov Michaely MurínovejMartina Schwarza, a taktiež si benefične zakúpiť výrobky mladých Vagačovcov: bylinkový čajík, sušené jabĺčka či mastičky z Vagačovho dvora alebo ručne pletené náramky.

            Finančný výťažok z Benefičného koncertu – Vagačovci deťom bol venovaný hendikepovaným súrodencom žiakov našej školy a škôlky – Bohuškovi Boumeľovi a Natálke Poncovej, ktorí si celú atmosféru užili spoločne s nami a stihli sa odfotiť aj s Popelkou.

            Touto cestou by sme sa chceli ešte raz poďakovať predovšetkým účinkujúcim hosťom, ktorí bez malého zaváhania prijali naše pozvanie, taktiež ďakujeme sponzorom, organizátorom zo školského kolektívu a všetkým ľuďom s dobrým srdcom, ktorí akoukoľvek formou podporili našu myšlienku. Veríme, že sa v takto vypredanej sále stretneme aj o rok!

            Podujatie podporili: rodičia a priatelia školy, kolektív zamestnancov školy, Dom umenia Arteska, Mgr.Art.Martin Schwarz, Mgr.Art. Miška Murínová, Frišná káva, Chrien spol. s.r.o., Inmedia spol. s.r.o., Breznianska mliekareň, GM plus s.r.o., Agrobell s.r.o, Kultúrne centrum Andreja Sládkoviča.

            ĎAKUJEME

            Text a foto: Kolektív ZŠ s MŠ Alexandra Vagača, Eva Chlebová

        • „MLIEKO – biele zlato“
          • „MLIEKO – biele zlato“

          • Ako podčiarkujú lekári a špecialisti na výživu, mlieko obsahuje výživné a stavebné látky nevyhnutné pre stavbu tela a rast v detskom veku človeka. Má látky dôležité pre energetické zabezpečenie existencie organizmu, je zdrojom minerálnych látok, vitamínov, enzýmov. Navyše obsahuje základné živiny s vysokou využiteľnosťou a esenciálne látky, ktoré si organizmus nevie vyrobiť sám. Pritom v mlieku sa vyskytujú v dostatočnom množstve a vo vyváženom pomere.

            Okrem bielkovín, mliečneho cukru, vitamínov je významnou zložkou mlieka aj 14 minerálnych látok, spomedzi ktorých sú najdôležitejšími vápnik a fosfor. Oba sú v ľudskej výžive nenahraditeľné na tvorbu kostí a zubov. Mimoriadne postavenie medzi mliečnymi výrobkami majú kyslomliečne produkty (jogurty, kefíry, acidofilné mlieka, bryndza), ktoré obsahom živých kultúr pozitívne ovplyvňujú metabolickú aktivitu črevnej mikroflóry, stimulujú imunitný systém, prejavujú anti-karcinogénnu aktivitu, redukujú sérový cholesterol a pod.

            Konzumácia mlieka však môže niektorým ľuďom spôsobovať problémy, a to preto, že každý má rozdielny prah neznášanlivosti mliečneho cukru, tzv. laktózy. U niekoho sa problémy objavia po zjedení jediného koláča zo smotany či kúska potraviny, kam sa umelo laktóza pridala, u iného až po vypití troch pohárov mlieka. Miera intolerancie má vplyv aj na intenzitu nežiaducich účinkov — od ľahkých zažívacích nepríjemností či nadúvania cez hnačky až po bolestivé kŕče v bruchu. Asi tri percentá populácie majú alergiu na mliečnu bielkovinu, musia preto mlieko zo stravy úplne vylúčiť a nahradiť ho z iného zdroja kvalitných bielkovín.

            V 2.A triede nám takýto zážitkový deň sprostredkovala p. Kobelová, mamička našej žiačky, ktorá nám porozprávala, ale aj ukázala, čo všetko sa dá z mlieka urobiť.

            V  prezentácií dozvedeli o dôležitosti konzumácie mlieka, hovorili sme si aj o mliečnych výrobkoch, ktoré môžeme kúpiť, ale aj o tých, ktoré žiaci doma konzumujú.

            Najskôr vyrobila tvaroh, ktorým sme si naplnili palacinky, potom vyrobila bryndzu, ktorá nám veľmi chutila.  V mixéri vyšľahala domáce maslo a naplnili sme ho do super drevenej nádobky. Ochutnali sme aj srvátku  a nakoniec sme sledovali výrobu syra. Všetky tieto výrobky sme postupne konzumovali spolu s chutným chlebíkom  počas desiatových prestávok ešte aj nasledujúce dni. Najväčším prekvapením boli syrové nite, ktoré nám chutili najviac a niektorí žiaci si z nich robili aj uzlíky.                                                                                                                                                               

            Ďakujeme za super blok a lahodné a zdravé výrobky z mlieka.

            Text a foto: Elena Jamnická

        • Exkurzia na Okresnom súde vo Zvolene
          • Exkurzia na Okresnom súde vo Zvolene

          • Dňa 11.11.2022 naši ôsmaci navštívili Okresný súd vo Zvolene. 

            Žiaci sa priamo zúčastnili na dvoch trestných súdnych pojednávaniach, čím mali možnosť na vlastné oči vidieť ako také pojednávanie prebieha. 

            Pani sudkyňa nám exkurziu spríjemnila prednáškou, ktorá bola bohatá na informácie o fungovaní súdneho systému na Slovensku.

            Ďakujeme!

            Text a foto: Erik Chalupský

        • Oznámenie o poskytnutí riaditeľského voľna
          • Oznámenie o poskytnutí riaditeľského voľna

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov Vám oznamujem poskytnutie riaditeľského voľna na deň 18. novembra 2022 z prevádzkových dôvodov.

            Riaditeľka ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

        • Benefičný koncert - Vagačovci deťom
          • Benefičný koncert - Vagačovci deťom

          • Vážení rodičia, 

            sme nesmierne hrdí na to, aké empatické spoločenstvo rodičov, detí, pedagogických i nepedagogických zamestnancov tvorí našu Vagačovu rodinu. 

            Náš Benefičný koncert – Vagačovci deťom sa bude konať v stredu 16.11.2022 o 18.00 v Kultúrnom centre Andreja Sládkoviča v Detve.

            Od 17:30 bude vo vestibule vernisáž obrazov Martina Schwarza,  Michaely Murínovej a výrobkov našich žiakov  s možnosťou ich zakúpenia.

            Výťažok z koncertu bude venovaný Natálke Poncovej a Bohuškovi Bohumelovi.

            Tešíme sa na všetkých ľudí s dobrým srdcom!


            Kolektív ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

        • Superaristom učarovala opera
          • Superaristom učarovala opera

          • Vo štvrtok 3.11. 2022 sa Vagačovci hodili do gala, nasadli na ranný autobus a vyrazili do Banskej Bystrice. Ich kroky smerovali do Štátnej opery na predstavenie Kocúr v čižmách. Rozprávková opera na motív známeho príbehu všetkých očarila speváckymi výkonmi, živým orchestrom, krásnymi kostýmami a fantastickou scénou. Deti boli nadšené, pretože boli interaktívne vtiahnuté do deja a mali tak pocit, že sú jeho súčasťou. Odnášali si domov krásne zážitky z divadla, z návštevy kaviarne aj z cesty vlakom.

            Text a foto : Anna Šufliarská, Oľga Bystrianska

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Alexandra Vagača
        • zsstudt@gmail.com, jedalen.zsstudt@gmail.com
        • hlavný kontakt školy: 0950 865 927 riaditeľ školy: 0903 997 957 vedúca technicko-ekonomického úseku: 0950 865 927 vedúca školskej jedálne: 0950 865 932
        • Štúrova 12, 962 12 Detva Slovakia
        • 42302498
        • 2023609808
      • Prihlásenie