• Čo vieš o hviezdach
          • Čo vieš o hviezdach

          • V Centre voľného času Trend sa v stredu 29.3.2023 konalo okresné kolo astronomickej súťaže Čo vieš o hviezdach. Vyhlasovateľom súťaže bola Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove. Našu školu v 1. kategórii reprezentovali Peťko Halaj zo 4.A a Vladko Oláh zo 6.A, ktorý sa umiestnil na krásnom 2. mieste a postupuje do krajského kola.

            Chlapcom blahoželáme a sme na nich hrdí.

            Text: Margita Gajdošová, foto: Marcela Kubaliaková

        • V 4.A učili rodičia
          • V 4.A učili rodičia

          • Naša trieda 4.A je vždy plná života. Nebolo tomu inak ani na Deň učiteľov. Rolu pani učiteľky si v tento deň vyskúšala maminka žiačky 4.A, Nelky Rehákovej a túto výzvu zvládla na 100%.

            Na úvod sme sa zoznámili, zopakovali si učivo slovenského jazyka prostredníctvom didaktických hier, napísali sme si kontrolný diktát, v komunite sme si zadali a vysvetlili jarnú výzvu pre deti, ktorú si po Veľkej noci aj spoločne s pani Rehákovou vyhodnotíme. A ako svoju rolu vnímala samotná Nelkina maminka?

            „...Už 20.3.2023, keď som v našej spoločnej rodičovskej skupine na sociálnej sieti videla výzvu pani učiteľky, hneď som mala v hlave chrobáka, pretože ma vždy lákalo venovať sa deťom. Bol to sen,  ktorý sa mi dnes splnil. S pomocou pani učiteľky Zuzky Bukovcovej som to zvládla. Priznám sa, že keď som sa postavila pred 24 zvedavých detí s otáznikmi v očkách, rozochvela som sa a zalial ma pot.

            Bolo to vzrušenie, ale aj strach ako to zvládnem. Nesmelo som sa predstavila a deti ma s úsmevom a očakávaním prijali. Vycítili môj strach a tíško počúvali, akoby mi chceli pomôcť zvládnuť úlohu pani

            učiteľky. Dostala som „ťaháčik“, čo mi moju úlohu veľmi uľahčilo. Bez neho by som bola stratená. Pochopila som, že každý deň, každá vyučovacia hodina, sa pre učiteľa začína už o deň, dva, aj tri dni skôr, pretože nestačí prísť do triedy, ale musíte mať plán a prípravu. No a Vám pani učiteľka Zuzka, Vám patrí moja veľká poklona a ešte väčšie ĎAKUJEM.

            Pochopila som, že byť denne vystavená zvedavým otázkam, byť zodpovedná za výplň hlavičiek našich detí, nie je vôbec ľahké. V jednej osobe byť autorita aj priateľ, je dosť ťažké. Nechýba Vám empatia, musíte prispôsobiť tempo, poznať schopnosti jednotlivcov a mať veľa trpezlivosti. Musíte byť učiteľka, aj mama a Vy to zvládate na výbornú.

             

            Ďakujem za možnosť aspoň na chvíľu sa stať vašou súčasťou a vžiť sa do tak

            zodpovednej úlohy, ktorá mi tak trošku splnila môj sen.“

             

            Ďakujeme jej za ochotu a odvahu prísť medzi nás. Už teraz sa tešíme sa naše ďalšie stretnutie.

            Text a foto: Zuzana Bukovcová

        • Dotácia na stravu - informácia pre rodiča
          • Dotácia na stravu - informácia pre rodiča

          • Milí rodičia,

            ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na  uvedenom tlačive (návratka), ktorú žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania: ŠJ pri ZŠ s MŠ Alexandra Vagača, Štúrova 12, Detva prostredníctvom Edupage alebo v papierovej forme a to najneskôr v termíne do 14.04.2023.

            V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať cez Edupage triedneho učiteľa, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov. Škola potom doručí rodičovi prihlášku na stravovanie prostredníctvom dieťaťa.

             

            Návod - Ako podať žiadosť cez Edupage:

            https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=u4450

             

            Tlačivo - Žiadosť - Návratka: 

            Navratka-tlacivo.docx

             

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

        • Tradičné veľkonočné tvorivé dielne v 6.A
          • Tradičné veľkonočné tvorivé dielne v 6.A

          • Dnes do našej triedy opäť zavítala pani z Centra tradičnej ľudovej kultúry v Detve, aby sme spoločne pokračovali v zabehnutej spolupráci tradičných tvorivých dielničiek. Blok výtvarnej výchovy obohatila o veľkonočné tvorivé dielne, ktorými si šiestaci ukázali, ako sa zdobili kraslice v minulosti. Práca bola náročná nie len na jemnú motoriku, ale aj na trpezlivosť. Na výrobu takýchto nádherností symbolizujúcich jar im stačilo len vajíčko a močiarna tráva sitina. 

            Text a foto: Patrícia Spodniaková

        • Vtáči bufet v sade
          • Vtáči bufet v sade

          • Žiaci 6.A myslia aj na našich zvieracích kamarátov zo školského sadu. Keďže počasie je ešte stále viac zimné ako jarné,  na bloku techniky sme pripravili našim vláčikom 2 druhy semienkovych pochúťok. Spojili sme to aj s opakovaním vedomosti z biológie,  na ktorej sme sa naučili,  aké druhy spevavcov žijú v našom sade a čo môžu obsahovať kŕmidlá pre ne.

            Text a foto: Jana Kučerová, Lucia Kmeťová

        • Jar prišla aj do materskej školy
          • Jar prišla aj do materskej školy

          • Minulý týždeň sa v našej škôlke niesol v jarnom duchu. Začiatok týždňa nám otvorila jarná rovnodennosť. S veľkáčmi sme si porozprávali, čo je znakom jarného obdobia a pozreli si videá, kde deti mohli vidieť ako rastie púpava, sýkorka, alebo pagaštan konský. Na školskom dvore sa nám podarilo nájsť aj gaštan z minulej jesene a tak sme si ho dali naklíčiť (po týždni už máme korienok).

            V utorok bol Medzinárodný deň vody a tak sme sa pozreli na kolobeh vody v prírode. Zistili sme, že pijeme stále rovnakú vodu ako pili aj dinosaury.

            Ďalej sme si vysiali kvietky, ktoré budeme pozorovať ako rastú v parenisku a keď budú dostatočne veľké, vysadíme si ich pred škôlku aby robili radosť nie len nám ale aj motýľom a včelám.

            V piatok sme sa zahrali na Jarných detektívov, kde predškoláci a niektorí malkáči mali za úlohu nájsť niektoré druhy hmyzu, rastlín, stromov a vtákov.

            S vtákmi bola naša misia neúspešná, pretože radosť z pozorovania školského dvora bola väčšia a vtáky sme vyplašili. Ale ostatok bola pre nich malina. Aktivitu sme si vyhodnotili a úspešní detektívi získali sladkú odmenu.

            Text a foto: Zuzana Konôpková

        • Beseda s pani spisovateľkou
          • Beseda s pani spisovateľkou

          • V jeden krásny jarný deň sme privítali v našej škole pani spisovateľku Marianu Važanovú, ktorá k nám prišla zo Zvolena.

            Cez prvý blok sa s ňou najskôr zoznámili prváci a druháci a porozprávali jej, ktorá je ich obľúbená kniha. Pani spisovateľka im predstavila jej dve knihy, ktoré deťom priniesla a aj darovala. Námety čerpá hlavne z prírody, pretože píše príbehy o zvieratkách a deti si môžu do jej kníh aj maľovať, pretože obsahujú čiernobiele omaľovánky. Začiatok príbehu nám pani spisovateľka prečítala a ako to skončí, si už môže každý dočítať sám. 

            Na druhom bloku bola beseda s tretiakmi a štvrtákmi,ktorých rozprávanie tiež veľmi zaujalo. Na záver sme sa pani spisovateľke poďakovali za pútavú besedu a všetkým deťom ešte napísala do knihy jej venovanie s podpisom. Patrí jej veľké ĎAKUJEME,že si našla čas a prišla medzi nás!

             Text a foto: Štefánia Chlebničanová

        • Bábkové divadlo v 5.A
          • Bábkové divadlo v 5.A

          • Piataci sa na blokoch literatúry učili o bábkovom divadle. Svoje nadobudnuté vedomosti preukázali malým divadelným predstavením pre svojich spolužiakov. Rozdelili sa do skupín, vybrali si roly. Najprv si na blokoch výtvarnej výchovy vlastnoručne vyrobili svoje postavičky, počas jarných prázdnin sa naučili texty svojich postáv a po prázdninách predviedli bábkové divadlo.Pozrite sa ako im to pekne vyšlo. 

            Text a foto: Mariana Sujová

        • Burzička z poličky
          • Burzička z poličky

          • Keďže sa celý mesiac venujeme knihám a čítaniu, tak na dnes bola pripravená pre žiakov prvého stupňa aktivita pod názvom " Burzička z poličky." Deti počas dvoch týždňov nosili do školy knižky, ktoré už prečítali, alebo len tak u nich doma ležali na poličke. Za každú knihu, ktorú doniesli dostali žetón, ktorý si dnes vymenili za knihu od niekoho iného. Koľko žetónov mali, toľko kníh si mohli vybrať. Každý z nich si našiel niečo pre seba a do tried odchádzali s dobrým pocitom , že urobili radosť nielen sebe, ale aj iným deťom. Tešíme sa na ďalšiu burzičku.

            Text a foto: Eva Šušuková

        • Organizačný oznam
          • Organizačný oznam

          • Mílí rodičia,

            oznamujeme Vám, že v utorok 28. 03. 2023 bude z organizačných dôvodov základná škola, materská škola a školský klub detí v prevádzke do 12:30. V školskej jedálni budú deti končiť obedom.Prosíme Vás, aby ste si deti vyzdvihli najneskôr do 12:30.

            Za pochopenie a ústretovosť veľmi pekne ďakujeme.

            Margita Gajdošová, riaditeľka školy

        • Svetový deň vody v 4.A
          • Svetový deň vody v 4.A

          • Aj žiaci na našej škole si pripomenuli tento významný deň a vyzdvihli sme dôležitosť vody. So štvrtákmi sme sa porozprávali najmä ako šetríme vodou, akú časť ľudského tela tvorí voda, kde všade a v akom skupenstve sa v našom okolí voda nachádza.Naučili sme sa aj vzorec vody, či vyskúšali sa v kvíze.

            Okrem teoretickej časti sa museli štvrtáci prelúskať aj praktickou časťou bloku o vode. Úlohy sme plnili v skupinách, v ktorej mal každý svoju funkciu. Zvolili sme si vedúceho skupiny, zapisovateľa,  hovorcu a poradcu. Žiaci riešili tajničku, v ktorej si zároveň zopakovali vybrané slová a vďaka pozornému čítaniu faktov o vode, sme vyriešili úlohy v pracovnom liste.

            Chrániť a vážiť si vodu je nesmierne dôležité, pretože nie všetky štáty majú také bohaté zdroje ako my. Máme veľké šťastie. 

            Text a foto: Zuzana Bukovcová

        • 22.3. SVETOVÝ DEŇ VODY - tematicko - blokové vyučovanie v 3.A
          • 22.3. SVETOVÝ DEŇ VODY - tematicko - blokové vyučovanie v 3.A

          • Dnešné vyučovanie sa u tretiakov nieslo v znamení vody na všetkých blokoch, ktoré dnes mali. Na slovenskom jazyku sme si zopakovali vybrané slová a podstatné mená nielen interaktívnou formou ,ale aj tvorivým písaním.  Prečítali sme si rozprávku o Vodníkovi a jeho troch synoch a precvičili sme si z čítanie s porozumením.  Na bloku prírodovedy sme si zopakovali všetko, čo už o vode vieme a zamerali sme sa na Kolobeh vody v prírode v anglickom jazyku ( metóda CLIL ). Druhú časť bloku sme strávili v prírode, kde sme skúšali rôzne pokusy s vodou a inými látkami, pri ktorých sme sa skutočne zabavili. Po presune do triedy každý do kvapôčky vody napísal, čo si z dnešného dňa zapamätal. Deň nám ušiel ako voda.  Tešíme sa na ďalšie dni plné zážitkového učenia. 

            Text a foto: Mgr. Eva Šušuková

        • V hračkárstve – finančná gramotnosť v 2.A
          • V hračkárstve – finančná gramotnosť v 2.A

          • lovek sa nenarodí finančne gramotný. Tak ako iné zručnosti, aj orientácia sa vo svete financií má základy vo výchove v rodine a vzdelávaní v škole. Naša netradičná hodina  finančnej gramotnosti začala prezentáciou,  v ktorej  sa žiaci dozvedeli ako  a čím platili za nákup  ľudia v minulosti. Zaujalo ich, že si  ľudia medzi sebou vymieňali to, čo dopestovali alebo vychovali  napr. dobytok, poľnohospodárske plodiny, neskôr  využívali– hodváb, parfémy, víno, olivový olej a postupom času sa platilo kúskami – vzácnych kamienkov, medi, cínu, olova. Nie vždy sa však ľudia dohodli na spravodlivej výmene. Preto ľudia vymysleli prvé mince, ktorými platili za tovar.

            Po prezentácií žiaci  pracovali v skupine a ich úlohou bolo zistiť správnu sumu za nákup hračiek a označiť ju, taktiež nesprávny nákup označiť krížikom. Za správne vyriešené úlohy získala každá skupina čokoládovú euromincu. Na ďalšom PL museli sčitovaním zapísať počty bankoviek danej sumy, mohli si pomáhať aj maketami papierových  bankoviek. Potom pracovali s peniazmi a na stoly mali uložiť bankovky v danej sume, ktoré určila p. uč. Mohli kombinovať rôzne sumy bankoviek  a tak uložiť na stôl správnu sumu. Ďalšie nákupy sa robili vo dvojiciach. Chlapci pracovali s PL kde nakupovali ich typické chlapčenské hračky a mali zistiť za akú sumu sa dajú kúpiť a samozrejme aj vypočítať výdavok z danej sumy, ktorú mali stanovenú. To isté robili aj dievčatá vo dvojiciach ale nakupovali hračky pre dievčatá.

            Po vyhodnotení praktickej  časti a výsledkov jednotlivých skupín boli odmenou  sladké čokoládové euromince, ktoré získali  žiaci pri plnení jednotlivých úloh.

            Na záver nás naše predavačky Terezka a Stelka pozvali spolužiakov do obchodu s hračkami, kde mohli žiaci realizovať svoje nákupy a Hanka – pani pokladníčka im v pokladni  tovar účtovala a vydávala  peniaze.

            Registračná pokladnička , hračky ( tovar ), makety bankoviek a zaujímavé pracovné listy  urobili túto netradičnú hodinu zaujímavým zážitkovým vyučovaním a vzdelávaním.

            Text a foto: Mgr. Elena Jamnická

        • Pripravovaná reforma školstva pilotne u Vagačov
          • Pripravovaná reforma školstva pilotne u Vagačov

          • Naša škola už tretí školský rok pilotne overuje prípravný proces reformy školstva. Na základe našej pracovitosti štúdio Regina RTVS natočilo a odvysielalo reportáž o našej škole vo štvrtok 16.03.2023 o 16.30 na Dvojke.

            Vysielanie bolo venované očakávanej reforme školstva a naša škola sa stala pozitívnym príkladom pre ostatné školy, ako sa to dá robiť. Je pre nás veľkým potešením, že od školského roka 2023/2024 bola naša škola vybratá medzi 40 škôl na Slovensku do postupného zavádzania nového Štátneho vzdelávacieho programu.


            Pre tých, ktorí si reportáž o tom, ako sa u nás v škole učíme nestihli pozrieť, prinášame link z vysielania: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14356/391764

            Text: Patrícia Spodniaková, Margita Gajdošová

        • Spoznávame krásy nášho regiónu
          • Spoznávame krásy nášho regiónu

          • V rámci regionálnej výchovy vo vlastivede a spoznávania nášho regiónu Podpoľanie sme so štvrtákmi navštívili mesto Hriňová. Prvou zastávkou bola Hriňovská drevenica prof. Štefana Nosáľa, rodáka z Hriňovej. Mohli sme obdivovať expozíciu predmetov, dokumentov, fotografií a ďalších pamiatok, ktoré úzko súvisia s jeho detstvom, ale aj profesionálnym životom. Je naozaj zaujímavé, že drevenička je zároveň aj zdrojom inšpirácií pre miestne základné a umelecké školy, združenia, či folklórne súbory.

            Aj touto historickou pamiatkou sa Hriňovčania snažia oživiť a odovzdať zručnosť zanikajúcich remesiel, ako napríklad vyšívanie krivou ihlou, ľudové šperkárstvo, výroba ľudových hudobných nástrojov, rezbárstvo a inéNa druhej zastávke nášho výletu sme spoznali viac zaujímavosti na jednom mieste - krytú ľadovú plochu - Spartak Hriňová Arénafutbalové ihrisko a letné kúpalisko. Do športového centra sme sa dostali po cyklotrase, kde sme si pozreli aj náučné tabule s informáciami o lesnom spoločenstve – faune a flóre. Prepojili a doplnili sme si tak aktuálne vedomosti z prírodovedy v rámci nášho regiónu. 

            Text s foto: Zuzana Bukovcová

        • Blok techniky v 5.A
          • Blok techniky v 5.A

          • V 5.A sa nám pomaly zjarnieva. V triede nám pribudol kurín plný kuriatok s pestrými vajíčkami.  Žiaci sa v ramci bloku techniky zmenili na malých stavbárov a spoločnými silami postavili dvojposchodový domček pre hydinu. Zároveň sme si pri maľovaní sliepočiek a kohútov zopakovali poznatky, ktoré už vieme z biológie. 

            Text a foto: Jana Kučerová

        • Superaristi opäť v Konzerthaus vo Viedni
          • Superaristi opäť v Konzerthaus vo Viedni

          • FRIEDE - MIER

            slovo, ktoré včera rezonovalo vo Veľkej sále Viedenského koncertného domu. Posolstvo mieru na koncerte "Supeparistov" sem prišlo vyjadriť spevom takmer 500 detí z rôznych európskych krajín. Medzi ne patrili i deti zo Superaru pri Základnej škole s materskou školou Alexandra Vagača u nás v Detve, spoločne so svojou zbormajsterkou Oľgou Bystrianskou ( ako jediní zo 4 zborov pôsobiacich na Slovensku). Vážnosť tohto koncertu i myšlienky mierového posolstva, podčiarkla účasť prezidenta Rakúska pána ALEXANDRA VAN DER BELLENA. Pred zrakom (prepokladám)viac ako  dvoch tisícov nadšených milovníkov hudby, a najmä milujúcich, láskou prekypujúcich rodičov, zaznelo niekoľko piesní v rôznych jazykoch. I v slovenčine, bola to pieseň Eugena Suchoňa : "Keď sa vlci zišli".

            Spevákov sprevádzal symfonický orchester mladých hudobníkov - Sueperaristov. Nadšený potlesk, a celková atmosféra umocnila myšlienku vzájomnej spolupatričnosti a mierového spolužitia všetkých ľudí bez rozdielu.

            Na koncerte naše deti podporovali rodičia, riaditeľka školy Margita Gajdošová, pani učiteľky a zástupca primátora mesta Detva, pán Slavomír Ciglan.

            Text a foto: Eva Chlebová

        • Pestrý týždeň v 3.A
          • Pestrý týždeň v 3.A

          • Po prázdninách sa tretiaci vrátili oddýchnutí a s chuťou sa pustili do ďalšieho naberania vedomosti. Marec je mesiac knihy a tak sme navštívili knižnicu a vyrobili si aj Knihožrútox, ktorí nám pripomínajú, že čítanie je pre nás veľmi dôležité. Na bloku telesnej výchovy sme si vyskúšali prvky z ľudového tanca, ktoré nás naučila Erika Adamcová, členka FS Detva. Erika je v našej triede aj na súvislej pedagogickej praxi. Bloky prirodovedy a vlastivedy boli veľmi zaujímavé. Na prirodovede sme si osvojili Základné prejavy života živočíchov aj v anglickom jazyku ( metóda CLIL). Z celého týždňa sme sa však najviac tešili na blok vlastivedy, pretože k nám prišli príslušnîčky Obvodného oddelenia policajného zboru v Detve. Tie nám porozprávali o starostlivosti o bezpečnosť občanov v našom meste. Z hodiny sme mali veľký zážitok a pani policajtky sme zasypali množstvom otázok.  Tešíme sa na ďalšie zaujímavé hodiny.

            Text a foto: Eva Šušuková

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Alexandra Vagača
      • zsstudt@gmail.com, jedalen.zsstudt@gmail.com
      • hlavný kontakt školy: 0950 865 927 riaditeľ školy: 0903 997 957 vedúca technicko-ekonomického úseku: 0950 865 927 vedúca školskej jedálne: 0950 865 932
      • Štúrova 12, 962 12 Detva Slovakia
      • 42302498
      • 2023609808
    • Prihlásenie