• Spievanky pod Poľanou
          • Spievanky pod Poľanou

          • Dňa 11.6.2023 sa uskutočnil v KC A. Sládkoviča v Detve 53. ročník festivalu v speve ľudových piesní Spievanky pod Poľanou. V prvej kategórii našu školu reprezentoval Marko Vrťo zo 4. A triedy. V druhej kategórii to bol Tomáš Pinka a Andrejka Halaničová z 5. A triedy. Všetkým trom patrí veľké poďakovanie za účasť v súťaži.

            Text a foto: Eva šušuková

        • Rozlúčka s Lesankou
          • Rozlúčka s Lesankou

          • V stredu 28.6. sa s ovečkami a detektívmi prišla rozlúčiť Lesanka (Ing. Lesanka Blažencová z OZ Živica), naša skvelá lektorka eviromentálnej výchovy. Priniesla deťom darčeky v podobe malých knižiek s fotkami aktivít, ktoré počas tohto školského roka absolvovali. Spoločne si doplnili plagáty o fotografie rastlín, ktoré rastú v našom sade. Poďakovala  za spoluprácu a dohodli si spoluprácu aj na ďalší školský rok. Už teraz sa veľmi tešia.

            Text a foto: Mariana Sujová, Števka Chlebničanová

        • Výlet prvákov na ranči
          • Výlet prvákov na ranči

          • V utorok 27. júna sa ovečky a detektívi vybrali na výlet na Ranč v Zelenom údolí. S počasím to nevyzeralo najlepšie, ale to ich neodradilo. Na ranči si užili kopec zábavy. Videli zvieratká, ktoré na ranči chovajú ako emu, daniele, muflóny, pávy, holuby, husi a samozrejme, koníky, na ktorých si zajazdili. Niektorí prváci jazdili na koníkovi  po prvýkrát a mali z toho príjemný zážitok. Nechýbali k tomu ani opekané špekáčiky a množstvo hier. Chlapci si zahrali futbal, dievčatá sa pohojdali a pošmýkali na preliezkach. Užili si skvelý deň.

            Text a foto: Mariana Sujová a Števka Chlebničanová

        • Rozlúčka so štvrtákmi
          • Rozlúčka so štvrtákmi

          • Začali ste maličkí, teraz ste už veľkí. Najviac ste však podrástli v očiach pani učiteľky...“ Štyri roky spoločného putovania našich štvrtákov ubehli veľmi rýchlo. Z malých vyplašených prváčikov sú dnes veľké štvrtácke osobnosti. Prajeme im, aby v každej chvíli svojho života mali na pamäti, že všetko sa dá zvládnuť. Každá skúška, pred ktorou raz budú stáť, sa dá vyriešiť: s vytrvalosťou, ochotou a láskou. Do ďalších dní im teda prajeme veľkú chuť do práce a vytrvalosť ísť za svojím cieľom až do úspešného konca.

            Vaša pani učiteľka Zuzana Bukovcová

        • Krotitelia hadov zo 6.A
          • Krotitelia hadov zo 6.A

          • Učenie nemá byť len o sedení v lavici ale aj o zážitkoch. Potvrdia Vám to aj naši šiestaci, ktorí v rámci bloku biológie navštívili kontaktnú ZOO Tropical world vo Zvolene. Milý sprievodca nám poukazoval a porozprával veľa zaujímavostí zo života plazov a tropických zvierat. Dozvedeli sme sa veľa nového, okrem iného aj to, že chameleón vidí až do vzdialenosti dvoch kilometrov a keby na nás zaútočila ich pitónica, jej stisk možno prirovnať sile, akou by nás pritlačilo dvojtonové auto. Šiestaci potvrdili, že sú veľmi odvážna trieda. Až na malú výnimku si každý z nich vyskúšal držať v rukách väčšinu plazov, ktoré v ZOO majú. Návšteva sa nám veľmi páčila a už teraz sa tešíme na ďalšie dobrodružstvá v budúcom školskom roku.

            Text a foto: Jana Kučerová

        • Organová exkurzia
          • Organová exkurzia

          • S našimi prvákmi a štvrtákmi zo ZŠ s MŠ Alexandra Vagača  v Detve sme sa rozhodli pre zážitkovú hodinu hudobnej výchovy  mimo školy. Išli sme pozrieť kráľovský nástroj - ORGAN rovno do kostola! Niektoré deti videli tento veľkolepý nástroj po prvýkrát v živote a na ich tvárach bolo vidieť ozajstný údiv 😊. Naša SUPERAR lektorka a pani učiteľka Deniska Gibalová je profesionálna organistka a koncertná majsterka. Veľmi pútavo predstavila deťom nástroj, jeho stavbu, organovú skriňu a hrací stôl, na ktorom im predviedla svoje umenie. Zahrala im zaujímavú skladbu od slovenského skladateľa Mariána Gregora s názvom Batala (boj). Deti zistili, že na organe hrá organista nielen rukami, ale i nohami! Potom sa niektorí žiaci hudobného nástroja opatrne dotkli a tí odvážni si na ňom dokonca zahrali. Na tie žiarivé oči budeme ešte dlho spomínať.

            Touto cestou sa chceme poďakovať  Farskému úradu v Detve za sprístupnenie nástroja deťom. Možno z nich bude raz niekto aj organista😊.

            Pri hudobnom nástroji je lepšie nielen ho vidieť, počuť, ale aj skúsiť!

            Text a foto: Oľga Bystrianska a Deniska Gibalová

        • Koncoročný výlet do Bojníc
          • Koncoročný výlet do Bojníc

          • Blíži sa nám koniec školského roka a k tomu patria aj koncoročné výlety. Vo štvrtok 15.6.2023 sme si so žiakmi z 2.A, 3.A a 4.A  išli pozrieť dominanty mesta Bojnice.

            Prvou zastávkou bola Bojnická zoologická záhrada, ktorá otvára svoje brány už od roku 1955 a je teda najstaršou ZOO na Slovensku. Okrem priestorov dostupných pre verejnosť má ZOO Bojnice aj rehabilitačnú stanicu. Už niekoľko rokov tam zamestnanci zachraňujú ohrozené a hendikepované zvieratká a starajú sa o ne. Návštevníci si môžu pozrieť 360 druhov zvierat, pričom dohromady je tam až 2 700 zvieratiek, vďaka čomu je ZOO v Bojniciach najväčšou na Slovensku.

            Po obedňajšej prestávke a nákupoch suvenírov, sme sa netrpezlivo zhromaždili pred bránami Bojnického zámku. To bola naša druhá zastávka. Je to najkrajší a najromantickejší zámok spomedzi všetkých zámkov na Slovensku. Bojnický zámok je fotogenický a jeho čarovnú atmosféru použili aj v rozprávkach ako Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro II., či  Šialene smutná princezná. Počas jubilejného 25. ročníka podujatia Rozprávkový zámok, nám boli predstavené 3 rozprávky – Žabí princ, Pyšná princezná a Kráľ času. Herci nás previedli komnatami a my sme boli svedkami ako princezná naozaj zachránila začarovaného princa, dobrosrdečný princ vyliečil z márnotratnosti pyšnú princeznú a kráľ času nás naučil vážiť si v živote to dôležité.

            Unavení a plní zážitkov z celodenného výletu sme sa šťastne vrátili domov až neskoro popoludní. Na toto čarovné miesto sa určite veľmi radi vrátime.

            Text a foto: Zuzana Bukovcová, Eva Šušuková, Elena Jamnická

        • Umenie z odpadu v 6.A
          • Umenie z odpadu v 6.A

          • O tom, že odpadky nemusia vždy skončiť v koši sa presvedčili žiaci 6. A, ktorí sa zapojili do súťaže Odpad ako umenie. Témou súťaže boli Olympijske hry Paríž 2024. Žiaci sa s touto výzvou skvelo popasovali a v rámci blokov techniky vyrobili svoje dielko. Rozhodli sa vyrobiť bežeckú trať. Pri tvorbe svojho diela nezabudli na to, že olympiáda je pre všetkých, a preto zhotovili dve bežkyne, jednu zdravú a druhú na vozíčku. Deti pri výrobe zažili kopec zábavy a zároveň si skrášlili triedu. Do súťaže sa zapojilo celkovo 200 škôl a diela z našej školy skončili medzi 18-timi najlepšími.

            Deťom srdečne gratulujeme a už teraz sa tešíme na ďalší ročník súťaže.

            Text a foto: Jana Majerová

        • Olympijský štadión v 5.A
          • Olympijský štadión v 5.A

          • Keď naši piataci zistili, že je možnosť prihlásiť sa do súťaže Odpad ako umenie, ani na chvíľu nezaváhali a pustili sa s vervou do výroby svojho diela. Jednohlasne sa zhodli, že vyrobia olympijský štadión, na ktorom sa bude súťažiť vo viacerých disciplínach. Na blokoch techniky pretavili svoje nápady do skutočného umeleckého diela, čo ocenila aj náročná porota. Náš štadión skončil medzi 18-timi najlepšími spomedzi 150 súťažiacich.

            Piatakom blahoželáme a tešíme sa na nové výzvy v budúcom školskom roku.

            Text a foto: Jana Majerová

        • Deň bryndze u Vagačov
          • Deň bryndze u Vagačov

          • Dňa 1.6. 2023 to  na školskom dvore u Vagačov žilo už od rána. Nielenže bol Medzinárodný deti, ale popoludní sa konal ďalší ročník Dňa bryndze, na ktorý sa všetci veľmi tešili.

            Dopoludnia si naši žiaci užívali svoj deň  na školskom dvore a školskom sade. Čakalo ich plnenie rôznych úloh a súťaži, ktoré absolvovali rozdelení do družstiev. Za svoj výkon boli všetci odmenení sladkým darčekom. Na záver si nacvičili spoločný tanček, ktorým zavŕšili dopoludňajšie aktivity.

            Popoludní sa Vagačov dvor začal plniť žiakmi, rodičmi, starými rodičmi , hosťami a ale aj inými obyvateľmi nášho mesta, ktorý sa prišli pozrieť na ďalší ročník Dňa bryndze - súťaže vo varení bryndzových halušiek. V úvode bol pre návštevníkov pripravený krátky program, kde vystúpil školský spevácky zbor Superar a žiaci našej školy s ľudovými piesňami a tancom.   Počas súťaže sa konali rôzne sprievodné akcie pre rodičov a pre deti, návštevníci mohli ochutnať aj výrobky z bryndze, halušky a tak isto vyhrať skvelé ceny v tombole, za ktoré ďakujeme všetkým sponzorom. Do súťaže vo varení bryndzových halušiek  sa prihlásilo až 9 družstiev, ktoré tvorili rodičia, žiaci, pani kuchárky z našej školy, žiaci Gymnázia v Detve ale aj chlapci z hokejového klubu HC 07 Detva spolu so svojimi rodičmi. Každý z nich si zaslúžil vyhrať, pretože všetci navarili vynikajúce halušky, Porota musela nakoniec vybrať troch najlepších. Na treťom mieste skončila Najlepšia trieda 5.A, druhé miesto si odniesli p. kuchárky zo ZŠ s MŠ Alexandra Vagača a víťazom tohto ročníka sa stalo družstvo Včielky, ktoré tvorili žiaci 2.A triedy a ich rodičia.  Celé podujatie moderoval skvelý Martin Kopor, za ktoré mu patrí veľké poďakovanie. Tešíme sa na ďalší ročník tejto vydarenej akcie, ktorá sa koná na našej škole.

            ĎAKUJEME sponzorom:

            Agrobell s.r.o., Sliač – mliečne a mäsové výrobky

            Breznianska mliekareň
            Poľnohospodárske družstvo Ďumbier – Agravital
            – syrové misy

            CELPO spol. s r.o., Očová – celozrnné chlebíky

            Createc msc s.r.o., Zvolenská Slatina – sušienky DOBRÉ ČASY

            Cukráreň Motýľ – cukrovinky

            Eco Katruška Detva – čapovaná drogéria

            Frišná káva, Detva – balíčky kávy

            GM plus, s.r.o., Detva – pekárske výrobky

            INMEDIA, spol. s r.o., Zvolen – cukrovinky

            KOreSS s.r.o., Detva – školské potreby

            Lekáreň Centrum – výživové doplnky

            PPRESS, s.r.o., Detva – sušienky a perá

            Prima banka – reklamné predmety

            Valman s.r.o., Banská Bystrica – ovocie, detská výživa

            pani Fekiačová Marcela – vzorky výrobkov kozmetiky MARY KAY

            pani Herdová Helena – párik trpaslíkov

            pani Majerová Viktória Mária – mydlová kytica

            pani Pilková - šperky

            pani Ščepková Zuzana – medový balíček

            pán Marko Vladimír – živý zajac

            Text a foto: Eva Šušuková, Števka Chlebničanová

        • Učenie vonku je zábava
          • Učenie vonku je zábava

          • Predposledný májový deň si ovečky spríjemnili učením vonku na čerstvom vzduchu. Krásne jarné počasie nás doslova volalo von a zodvihlo nás zo stoličiek v triede do nášho krásneho Vagačovho dvora.

            Na ovečky už bolo prichystaných desať stanovíšť, ktoré museli hľadať na dvore a tým splniť prvú úlohu. Zadanie znelo: „Nájdi desať výsledkov na sčitovanie a odčitovanie, ktoré sú umiestené na školskom dvore a správne ich usporiadaj podľa príkladov umiestnených v preložke od vajíčok.“ Druhá úloha bola zameraná na slovenský jazyk. Tentokrát museli nájsť a správne usporiadať obrázky k písmenám, ktoré tieto slová obsahovali, napríklad dž – džús, ô – stôl a pod. Úlohy žiaci riešili vo dvojiciach.

            Nakoniec ovečky našli všetky stanovištia a zvládli obidve úlohy na plný počet bodov. Takéto vyučovanie sa ovečkám veľmi páčilo, lebo učenie vonku je zábava.

            Text a foto: Števka Chlebničanová

        • Návšteva Osvienčimu
          • Návšteva Osvienčimu

          • Kopa nádejí zbalená v kufroch - kožených, plátených, niektoré s menom a spiatočnou adresou  skončila v najväčšom vyhladzovacom tábore v Osvienčime. Boli sme tu 25. 5. 2023 a súcitíme.

            Text a foto: Katarína Kmeťová

            Povedali deti:

            "Koncentračný tábor Osvienčim ma veľmi zaujal. Dozvedeli sme sa veľa informácií najmä o živote v tej dobe. O tom ako boli ľudia oklamaní a v akých podmienkach žili."

            B. Antalová, 8.A

            "Pán sprievodca nám vysvetlil, ako to tam fungovalo, čo si ľudia mysleli, že tam budú robiť. Mali sme taký priblížený pohľad."

            S. Bohumeľová, 8.A

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Alexandra Vagača
        • zsstudt@gmail.com, jedalen.zsstudt@gmail.com
        • hlavný kontakt školy: 0950 865 927 riaditeľ školy: 0903 997 957 vedúca technicko-ekonomického úseku: 0950 865 927 vedúca školskej jedálne: 0950 865 932
        • Štúrova 12, 962 12 Detva Slovakia
        • 42302498
        • 2023609808
      • Prihlásenie