• Výlet prvákov na ranči
          • Výlet prvákov na ranči

          • V utorok 27. júna sa ovečky a detektívi vybrali na výlet na Ranč v Zelenom údolí. S počasím to nevyzeralo najlepšie, ale to ich neodradilo. Na ranči si užili kopec zábavy. Videli zvieratká, ktoré na ranči chovajú ako emu, daniele, muflóny, pávy, holuby, husi a samozrejme, koníky, na ktorých si zajazdili. Niektorí prváci jazdili na koníkovi  po prvýkrát a mali z toho príjemný zážitok. Nechýbali k tomu ani opekané špekáčiky a množstvo hier. Chlapci si zahrali futbal, dievčatá sa pohojdali a pošmýkali na preliezkach. Užili si skvelý deň.

            Text a foto: Mariana Sujová a Števka Chlebničanová

        • Rozlúčka so štvrtákmi
          • Rozlúčka so štvrtákmi

          • Začali ste maličkí, teraz ste už veľkí. Najviac ste však podrástli v očiach pani učiteľky...“ Štyri roky spoločného putovania našich štvrtákov ubehli veľmi rýchlo. Z malých vyplašených prváčikov sú dnes veľké štvrtácke osobnosti. Prajeme im, aby v každej chvíli svojho života mali na pamäti, že všetko sa dá zvládnuť. Každá skúška, pred ktorou raz budú stáť, sa dá vyriešiť: s vytrvalosťou, ochotou a láskou. Do ďalších dní im teda prajeme veľkú chuť do práce a vytrvalosť ísť za svojím cieľom až do úspešného konca.

            Vaša pani učiteľka Zuzana Bukovcová

        • Krotitelia hadov zo 6.A
          • Krotitelia hadov zo 6.A

          • Učenie nemá byť len o sedení v lavici ale aj o zážitkoch. Potvrdia Vám to aj naši šiestaci, ktorí v rámci bloku biológie navštívili kontaktnú ZOO Tropical world vo Zvolene. Milý sprievodca nám poukazoval a porozprával veľa zaujímavostí zo života plazov a tropických zvierat. Dozvedeli sme sa veľa nového, okrem iného aj to, že chameleón vidí až do vzdialenosti dvoch kilometrov a keby na nás zaútočila ich pitónica, jej stisk možno prirovnať sile, akou by nás pritlačilo dvojtonové auto. Šiestaci potvrdili, že sú veľmi odvážna trieda. Až na malú výnimku si každý z nich vyskúšal držať v rukách väčšinu plazov, ktoré v ZOO majú. Návšteva sa nám veľmi páčila a už teraz sa tešíme na ďalšie dobrodružstvá v budúcom školskom roku.

            Text a foto: Jana Kučerová

        • Organová exkurzia
          • Organová exkurzia

          • S našimi prvákmi a štvrtákmi zo ZŠ s MŠ Alexandra Vagača  v Detve sme sa rozhodli pre zážitkovú hodinu hudobnej výchovy  mimo školy. Išli sme pozrieť kráľovský nástroj - ORGAN rovno do kostola! Niektoré deti videli tento veľkolepý nástroj po prvýkrát v živote a na ich tvárach bolo vidieť ozajstný údiv 😊. Naša SUPERAR lektorka a pani učiteľka Deniska Gibalová je profesionálna organistka a koncertná majsterka. Veľmi pútavo predstavila deťom nástroj, jeho stavbu, organovú skriňu a hrací stôl, na ktorom im predviedla svoje umenie. Zahrala im zaujímavú skladbu od slovenského skladateľa Mariána Gregora s názvom Batala (boj). Deti zistili, že na organe hrá organista nielen rukami, ale i nohami! Potom sa niektorí žiaci hudobného nástroja opatrne dotkli a tí odvážni si na ňom dokonca zahrali. Na tie žiarivé oči budeme ešte dlho spomínať.

            Touto cestou sa chceme poďakovať  Farskému úradu v Detve za sprístupnenie nástroja deťom. Možno z nich bude raz niekto aj organista😊.

            Pri hudobnom nástroji je lepšie nielen ho vidieť, počuť, ale aj skúsiť!

            Text a foto: Oľga Bystrianska a Deniska Gibalová

        • Koncoročný výlet do Bojníc
          • Koncoročný výlet do Bojníc

          • Blíži sa nám koniec školského roka a k tomu patria aj koncoročné výlety. Vo štvrtok 15.6.2023 sme si so žiakmi z 2.A, 3.A a 4.A  išli pozrieť dominanty mesta Bojnice.

            Prvou zastávkou bola Bojnická zoologická záhrada, ktorá otvára svoje brány už od roku 1955 a je teda najstaršou ZOO na Slovensku. Okrem priestorov dostupných pre verejnosť má ZOO Bojnice aj rehabilitačnú stanicu. Už niekoľko rokov tam zamestnanci zachraňujú ohrozené a hendikepované zvieratká a starajú sa o ne. Návštevníci si môžu pozrieť 360 druhov zvierat, pričom dohromady je tam až 2 700 zvieratiek, vďaka čomu je ZOO v Bojniciach najväčšou na Slovensku.

            Po obedňajšej prestávke a nákupoch suvenírov, sme sa netrpezlivo zhromaždili pred bránami Bojnického zámku. To bola naša druhá zastávka. Je to najkrajší a najromantickejší zámok spomedzi všetkých zámkov na Slovensku. Bojnický zámok je fotogenický a jeho čarovnú atmosféru použili aj v rozprávkach ako Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro II., či  Šialene smutná princezná. Počas jubilejného 25. ročníka podujatia Rozprávkový zámok, nám boli predstavené 3 rozprávky – Žabí princ, Pyšná princezná a Kráľ času. Herci nás previedli komnatami a my sme boli svedkami ako princezná naozaj zachránila začarovaného princa, dobrosrdečný princ vyliečil z márnotratnosti pyšnú princeznú a kráľ času nás naučil vážiť si v živote to dôležité.

            Unavení a plní zážitkov z celodenného výletu sme sa šťastne vrátili domov až neskoro popoludní. Na toto čarovné miesto sa určite veľmi radi vrátime.

            Text a foto: Zuzana Bukovcová, Eva Šušuková, Elena Jamnická

        • Umenie z odpadu v 6.A
          • Umenie z odpadu v 6.A

          • O tom, že odpadky nemusia vždy skončiť v koši sa presvedčili žiaci 6. A, ktorí sa zapojili do súťaže Odpad ako umenie. Témou súťaže boli Olympijske hry Paríž 2024. Žiaci sa s touto výzvou skvelo popasovali a v rámci blokov techniky vyrobili svoje dielko. Rozhodli sa vyrobiť bežeckú trať. Pri tvorbe svojho diela nezabudli na to, že olympiáda je pre všetkých, a preto zhotovili dve bežkyne, jednu zdravú a druhú na vozíčku. Deti pri výrobe zažili kopec zábavy a zároveň si skrášlili triedu. Do súťaže sa zapojilo celkovo 200 škôl a diela z našej školy skončili medzi 18-timi najlepšími.

            Deťom srdečne gratulujeme a už teraz sa tešíme na ďalší ročník súťaže.

            Text a foto: Jana Majerová

        • Olympijský štadión v 5.A
          • Olympijský štadión v 5.A

          • Keď naši piataci zistili, že je možnosť prihlásiť sa do súťaže Odpad ako umenie, ani na chvíľu nezaváhali a pustili sa s vervou do výroby svojho diela. Jednohlasne sa zhodli, že vyrobia olympijský štadión, na ktorom sa bude súťažiť vo viacerých disciplínach. Na blokoch techniky pretavili svoje nápady do skutočného umeleckého diela, čo ocenila aj náročná porota. Náš štadión skončil medzi 18-timi najlepšími spomedzi 150 súťažiacich.

            Piatakom blahoželáme a tešíme sa na nové výzvy v budúcom školskom roku.

            Text a foto: Jana Majerová

        • Deň bryndze u Vagačov
          • Deň bryndze u Vagačov

          • Dňa 1.6. 2023 to  na školskom dvore u Vagačov žilo už od rána. Nielenže bol Medzinárodný deti, ale popoludní sa konal ďalší ročník Dňa bryndze, na ktorý sa všetci veľmi tešili.

            Dopoludnia si naši žiaci užívali svoj deň  na školskom dvore a školskom sade. Čakalo ich plnenie rôznych úloh a súťaži, ktoré absolvovali rozdelení do družstiev. Za svoj výkon boli všetci odmenení sladkým darčekom. Na záver si nacvičili spoločný tanček, ktorým zavŕšili dopoludňajšie aktivity.

            Popoludní sa Vagačov dvor začal plniť žiakmi, rodičmi, starými rodičmi , hosťami a ale aj inými obyvateľmi nášho mesta, ktorý sa prišli pozrieť na ďalší ročník Dňa bryndze - súťaže vo varení bryndzových halušiek. V úvode bol pre návštevníkov pripravený krátky program, kde vystúpil školský spevácky zbor Superar a žiaci našej školy s ľudovými piesňami a tancom.   Počas súťaže sa konali rôzne sprievodné akcie pre rodičov a pre deti, návštevníci mohli ochutnať aj výrobky z bryndze, halušky a tak isto vyhrať skvelé ceny v tombole, za ktoré ďakujeme všetkým sponzorom. Do súťaže vo varení bryndzových halušiek  sa prihlásilo až 9 družstiev, ktoré tvorili rodičia, žiaci, pani kuchárky z našej školy, žiaci Gymnázia v Detve ale aj chlapci z hokejového klubu HC 07 Detva spolu so svojimi rodičmi. Každý z nich si zaslúžil vyhrať, pretože všetci navarili vynikajúce halušky, Porota musela nakoniec vybrať troch najlepších. Na treťom mieste skončila Najlepšia trieda 5.A, druhé miesto si odniesli p. kuchárky zo ZŠ s MŠ Alexandra Vagača a víťazom tohto ročníka sa stalo družstvo Včielky, ktoré tvorili žiaci 2.A triedy a ich rodičia.  Celé podujatie moderoval skvelý Martin Kopor, za ktoré mu patrí veľké poďakovanie. Tešíme sa na ďalší ročník tejto vydarenej akcie, ktorá sa koná na našej škole.

            ĎAKUJEME sponzorom:

            Agrobell s.r.o., Sliač – mliečne a mäsové výrobky

            Breznianska mliekareň
            Poľnohospodárske družstvo Ďumbier – Agravital
            – syrové misy

            CELPO spol. s r.o., Očová – celozrnné chlebíky

            Createc msc s.r.o., Zvolenská Slatina – sušienky DOBRÉ ČASY

            Cukráreň Motýľ – cukrovinky

            Eco Katruška Detva – čapovaná drogéria

            Frišná káva, Detva – balíčky kávy

            GM plus, s.r.o., Detva – pekárske výrobky

            INMEDIA, spol. s r.o., Zvolen – cukrovinky

            KOreSS s.r.o., Detva – školské potreby

            Lekáreň Centrum – výživové doplnky

            PPRESS, s.r.o., Detva – sušienky a perá

            Prima banka – reklamné predmety

            Valman s.r.o., Banská Bystrica – ovocie, detská výživa

            pani Fekiačová Marcela – vzorky výrobkov kozmetiky MARY KAY

            pani Herdová Helena – párik trpaslíkov

            pani Majerová Viktória Mária – mydlová kytica

            pani Pilková - šperky

            pani Ščepková Zuzana – medový balíček

            pán Marko Vladimír – živý zajac

            Text a foto: Eva Šušuková, Števka Chlebničanová

        • Učenie vonku je zábava
          • Učenie vonku je zábava

          • Predposledný májový deň si ovečky spríjemnili učením vonku na čerstvom vzduchu. Krásne jarné počasie nás doslova volalo von a zodvihlo nás zo stoličiek v triede do nášho krásneho Vagačovho dvora.

            Na ovečky už bolo prichystaných desať stanovíšť, ktoré museli hľadať na dvore a tým splniť prvú úlohu. Zadanie znelo: „Nájdi desať výsledkov na sčitovanie a odčitovanie, ktoré sú umiestené na školskom dvore a správne ich usporiadaj podľa príkladov umiestnených v preložke od vajíčok.“ Druhá úloha bola zameraná na slovenský jazyk. Tentokrát museli nájsť a správne usporiadať obrázky k písmenám, ktoré tieto slová obsahovali, napríklad dž – džús, ô – stôl a pod. Úlohy žiaci riešili vo dvojiciach.

            Nakoniec ovečky našli všetky stanovištia a zvládli obidve úlohy na plný počet bodov. Takéto vyučovanie sa ovečkám veľmi páčilo, lebo učenie vonku je zábava.

            Text a foto: Števka Chlebničanová

        • Návšteva Osvienčimu
          • Návšteva Osvienčimu

          • Kopa nádejí zbalená v kufroch - kožených, plátených, niektoré s menom a spiatočnou adresou  skončila v najväčšom vyhladzovacom tábore v Osvienčime. Boli sme tu 25. 5. 2023 a súcitíme.

            Text a foto: Katarína Kmeťová

            Povedali deti:

            "Koncentračný tábor Osvienčim ma veľmi zaujal. Dozvedeli sme sa veľa informácií najmä o živote v tej dobe. O tom ako boli ľudia oklamaní a v akých podmienkach žili."

            B. Antalová, 8.A

            "Pán sprievodca nám vysvetlil, ako to tam fungovalo, čo si ľudia mysleli, že tam budú robiť. Mali sme taký priblížený pohľad."

            S. Bohumeľová, 8.A

        • Tradičná chuť Podpoľania
          • Tradičná chuť Podpoľania

          • Milí rodičia,

            v mene vedenia nášho mesta Vám dávam do povedomia a zároveň vás srdečne pozývam na jubilejný 10. ročník Tradičnej chuti Podpoľania, ktoré sa uskutoční dňa 3.6.2023 v areáli amfiteátra spolu s podujatím ku Dňu detí. Srdečne vás teda pozývame a tešíme sa na vašu účasť a podporu. Hlásia krásne počasie, tak si to nenechajte ujsť.

            Zdroj: Mesto Detva

        • Naša škola žije hokejom
          • Naša škola žije hokejom

          • Dopoludnie dňa posledného zápasu tímu SR na MS 2023 v Rige patrilo hokeju. Malí aj veľkí Vagačovci, oblečení vo farbách nášho tímu, netrpezlivo čakali na sľúbené hokejové prekvapenie.

            Juniorský reprezentant – Adam Žlnka nenechal na seba dlho čakať a s úderom desiatej hodiny bol pripravený odpovedať na zvedavé otázky hokejových fanúšikov. Dozvedeli sme sa, že hokej nebola jeho úplne prvá športová voľba a že hokejová kariéra sa dá zvládnuť aj s výbornými výsledkami v škole. Prezradil nám, aké pocity ho sprevádzali pri úspešnom drafte a tiež to, akú dôležitú úlohu v tíme zohráva osobnosť hokejistu a jeho mentálne nastavenie počas zápasu. Hodinová beseda ukončená autogramiádou a spoločným fotením ubehla ako voda. Nabudení hokejovou náladou sme sa presunuli do priameho vysielania zápasu Slovenska s Nórskom, ktorý sme zvládli na výbornú.

            Adamovi ďakujeme za návštevu a držíme mu palce nielen v profesionálnom, ale aj osobnom živote. Ako praví Vagačovci sme hrdí na hokejový  talent z Podpoľania, o ktorom budeme ešte určite veľa počuť.

            Sprievodnou aktivitou MS 2023 bolo tipovanie správneho výsledku zápasov našej reprezentácie.

            Víťazmi sa stávajú:  Patrik Košút  5.A

                                             Ján Kováč  9.A

                                             Ferko Oláh  8.A

                                             Adam Žlnka

            Text a foto: Lucia Kmeťová

        • Oľga Bystrianska - ocenená Zastúpením Európskej komisie na Slovensku
          • Oľga Bystrianska - ocenená Zastúpením Európskej komisie na Slovensku

          • Sme hrdí, že súčasťou nášho kolektívu je Oľga Bystrianska, ktorá by mala byť vzorom pre každého učiteľa.

            Organizátorom galavečera odovzávania cien Učiteľ Slovenska sú mimovládna nezisková organizácia CEEV Živica Komenského inštitút. Ocenenie Učiteľ Slovenska sa koná pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Je licencovanou slovenskou verziou Global Teacher Prize, medzinárodného ocenenia, ktoré spája komunitu inšpiratívnych pedagógov z celého sveta.

            Tento rok odovzdalo po prvý raz ocenenie aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Získala ho učiteľka Oľga Bystrianska, ktorá učí hudobnú výchovu v ZŠ s MŠ Alexandra Vagača v Detve. Jej cieľom je poukázať na to, aký veľký potenciál má hudobná výchova vo výchovnom a vzdelávacom procese. „Poslaním tejto ceny je vyzdvihnúť  výnimočný výkon v oblasti podpory a posilňovania európskych hodnôt založených na ľudskej dôstojnosti a ľudských právach, rovnosti, slobode, demokracii a právnom štáte,“ poznamenal Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. „Som veľmi rád, že cena Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku poputuje do Detvy. Hodnoty si budujeme už od útleho detstva a mne je cťou oceniť pani učiteľku, ktorá ich pomáha v deťoch rozvíjať prostredníctvom hudby a umeleckej činnosti,“dodal Šucha.

            Oľga Bystrianska pristupuje k hudobnej výchove a vzdelávaniu inak, ako je v súčasnosti bežné. Nejde jej o individuálne úspechy jednotlivcov. „Zameriavam sa na spoločný, kolektívny výkon celej triedy. Tímová práca nám pomáha rozvíjať sociálne kompetencie medzi deťmi, každé dieťa má rolu, ktorá je preň výzvou, ale ktorú dokáže zvládnuť. Nevyhľadávam talenty, ale zapájam všetky deti v triede, aj tie so špeciálnymi potrebami. Metódy, s ktorými pracujem sú veľmi účinné, stimulujú sústredenie detí na prácu s učiteľom, čo má obrovský prínos najmä pre deti z nedostatočnou predškolskou prípravou,“konštatovala Bystrianska.

            Zdroj: ucitelslovenska.sk, najmama.sk

        • SUPERARISTI roztlieskali Podpoľanie
          • SUPERARISTI roztlieskali Podpoľanie

          • V piatok 19. mája 2023 sa v Kultúrnom centre A. Sládkoviča v Detve uskutočnil výročný koncert  Superar Slovakia pod názvom ,, Imagine all the people Living life in peace,, . Opäť  sa stretli deti zo základných škôl  (S) Bratislava, (S) Lozorno a (S) ZŠ s MŠ Alexandra Vagača, aby potešili svojím spevom  detvianske publikum. Koncert  otvoril moderátor RTVS Marek Pivoluska, ktorý privítal hostí Slavomíra Ciglana, zástupcu primátora mesta Detva, Vierku Trokšiar Bystriansku, prednostku Mestského úradu v Detve, Juraja Hipša, odborníka na školstvo. Nasledovali príhovory výkonného riaditeľa Superar Slovakia Mareka Kapustu a pani riaditeľky ZŠ s MŠ Alexandra Vagača Margity Gajdošovej. Milým prekvapením bola predkapela, ktorú tvorili najmenší  SUPERARISTI, deti z materských škôl: MŠ A. Bernoláka , MŠ Stožok a MŠ Alexandra Vagača s  dirigentkou  Deniskou Gibalovou Kubáčovou.  Starších Superaristov dirigovali: Oľga Bystrianska, Eva Šušková a Lenka Brádňanská.  Sprevádzali  ich členovia Slovenského komorného orchestra z Bratislavy a ďalší hudobníci  zo Superar  Slovakia. Odzneli skladby od Eugena Suchoňa, Bélu Bartóka, Iľju Zeljenku, ukrajinská, perzská, španielska, hebrejská a anglické.  Výkon všetkých účinkujúcich bol odmenený  nielen obrovským aplauzom, ale aj obrovskou tortou, ktorú venovalo vedenie mesta Detva.

            Text a foto: Anna Šufliarská

        •  MyMachine - 3. stretnutie projektu
          • MyMachine - 3. stretnutie projektu

          • Vo štvrtok 18. mája 2023 zavítali naši piataci v rámci bloku Techniky na pôdu Spojenej strednej školy v Detve, kde nám študenti spolu s pani učiteľkou Zacharovou ukázali,  ako napreduje výroba termohrnčeka. Zároveň nám predviedli ako funguje 3D tlačiareň,  čo všetko pomocou nej vieme vyrobiť,  a že nie je až také jednoduché ju naprogramovať. Študenti deťom vysvetlili a ukázali, čo je potrebné na to, aby náš termohrnček svietil a ako treba jednotlivé súčiastky zapojit. Deti si vyskúšali nakreslit termohrnček vlastnoručne pomocou interaktívnej tabule. Nazreli sme aj do dielní, kde 3D tlačiareň práve tlačila píšťalky. Takéto píšťalky si deti so sebou odniesli aj ako darček. Návšteva sa nám veľmi páčila a už teraz sa tešíme na opätovné stretnutie.

            Text a foto: Jana Kučerová

        • GALAVEČER OCENENIA UČITEL SLOVENSKA ZA ROK 2022
          • GALAVEČER OCENENIA UČITEL SLOVENSKA ZA ROK 2022

          • V mene CEEV Živica a Komenského inštitútu vás všetkých pozývame zažiť spolu s nami prostredníctvom živého vysielania slávnostný galavečer Ocenenia Učiteľ Slovenska za rok 2022.

            Národné ocenenie výnimočných pedagógov je súčasťou medzinárodnej ceny Global Teacher Prize. Naším dlhodobým cieľom je prostredníctvom ocenenia zvýšiť prestíž učiteľského povolania v našej spoločnosti a motivovať súčasných a budúcich učiteľov k výkonu ich profesie. 

            Medzi TOP 10 nominovanými je aj naša skvelá kolegyňa Oľga Bystrianska. 

            Živé vysielanie z Moyzesovej siene v Bratislave môžete sledovať na FB stránkach Učiteľ Slovenska, CEEV Živica a Komenského inštitút.   

                                                                        Link:    https://fb.me/e/5ctRGjYdi

                                                          

        • Cambridge skúšky prvýkrát na našej škole
          • Cambridge skúšky prvýkrát na našej škole

          • ZŠ s MŠ Alexandra Vagača sa môže pýšiť ďalším úspechom!

            Dňa 6. mája 2023 sa na našej škole, ktorá je prípravným centrom E-KU Inštitútu v Nitre, prvýkrát organizovali medzinárodné Cambridge skúšky. Študenti absolvovali cambridgeskú skúšku B1 Preliminary for schools PET, preverili si svoje zručnosti vo všetkých oblastiach – posluch, čítanie, písanie, rozprávanie a my veríme, že o mesiac nám z Cambridge doručia certifikáty o ich úspešnom zvládnutí.

            V nasledujúcom školskom roku budeme naďalej pokračovať v začatej spolupráci s E-KU Inštitútom v Nitre a už teraz sa tešíme na skúšky pre mladších žiakov vo veku 7-12 rokov.

            Text a foto: Lucia Nôtová

        • Memoriál Milana Rastislava Štefánika – 10. ročník výtvarnej súťaže
          • Memoriál Milana Rastislava Štefánika – 10. ročník výtvarnej súťaže

          • Nazrieť do zákutí súkromného života M.R. Štefánika znamená vydať sa na cestu objavovania. A tak sme sa aj my, šiestaci a piataci, na takúto cestu objavovania vydali a zapojili sme sa do výtvarnej súťaže. Zároveň sme spoznávali jeho osobnosť a zaujímavé , častokrát aj nebezpečné expedície, cesty do exotických krajín. So záujmom sme prezerali fotografie, ktoré dokumentujú nielen jeho cesty za poznaním, ale aj jeho rodinu, spoločenské kontakty, vedeckú, politickú a vojenskú kariéru.

            Veľmi sme sa potešili, že žiačka z 5.A triedy Simonka Babicová  získala ocenenie za účasť s peknými vecnými cenami, ktoré si preberala na slávnostnom ceremoniáli na Mestskom úrade v Lučenci.

            Srdečne jej gratulujeme a želáme veľa tvorivého ducha :)

            Text a foto: Andrea Líšková

        • Zážitkové učenie štvrtákov
          • Zážitkové učenie štvrtákov

          • V piatok 12.5. 2023 sme zažili v škole veľmi tvorivý deň. Z každej triedy na 1.stupni sa aj cez zatvorené dvere tlačili na chodbu len samé srdiečka a milé slovíčka, ktoré sme si chystali pre svoje maminky ako prekvapenie, či malý darček.

            Aj štvrtáci sa veľmi snažili a pri tvorbe priania ku Dňu matiek zapojili svoju fantáziu, predstavivosť. Každé prianie bolo naozaj jedinečné a vyrobené s láskou.

            Keďže sme na ten deň mali naplánovanú „kratšiu“ prechádzku do Podpolianskeho múzea K.A Medveckého v Detve nemohli sme zaháľať. Cesta nám ubehla veľmi rýchlo a v priestoroch múzea už na tretiakov a štvrtákov čakali pracovníci CHKO Poľana so svojim výkladom a interaktívnymi aktivitami. Počúvali sme zvuky v prírode, hovorili svoje predstavy a pocity. Doplnili sme si vedomosti zo všetkých prírodných spoločenstiev. Top bolo lesné spoločenstvo. Triedili sme semiačka ako Popolušky, spoznávali malé rastlinky stromov a vytvorili obrázkový príbeh jedného semiačka. Nakoniec sme priraďovali živočíchov do prostredia, kde žijú. Ďakujeme vedúcej Podpolianskeho múzea, PaedDr. Renátke Babicovej za možnosť zúčastniť sa aktivít v rámci už 19. ročníka podujatia s názvom Noc múzeí a galérií 2023.

            Ako to vnímali deti?

            Nelka Nôtová 4.A : ,,Najviac sa mi páčilo týchto 5 vecí: spoznávanie zvukov prírody, triedenie rôznych listov a semien, priraďovanie zvierat k stromom. Do múzea chodím rada, lebo sa vždy dozviem veľa informácií.

            Marko Vrťo 4.A: „Boli sme v Detve v múzeu. Boli tam pracovníčky CHKO Poľana. Triedili sme tam semená a listy. Počúvali sme zvuky prírody. Mali sme aj prezentáciu o lese. Páčilo sa mi tam.“

            Matej Matúch 4.A: „Minulý piatok sme boli na Dni múzeí. Boli tam zaujímavé veci a dozvedel som sa nové informácie, ktoré som nevedel. V múzeu boli dve pracovníčky z CHKO Poľana. Určovali sme listy z rôznych stromov a naučil som sa ich. Počúvali sme aj zvuky prírody a mali sme sa vžiť, ako keby sme tam boli. Bol to veľmi pekne strávený deň.“

            Text a foto: Zuzana Bukovcová

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Alexandra Vagača
      • zsstudt@gmail.com, jedalen.zsstudt@gmail.com
      • hlavný kontakt školy: 0950 865 927 riaditeľ školy: 0903 997 957 vedúca technicko-ekonomického úseku: 0950 865 927 vedúca školskej jedálne: 0950 865 932
      • Štúrova 12, 962 12 Detva Slovakia
      • 42302498
      • 2023609808
    • Prihlásenie