• 22.3. SVETOVÝ DEŇ VODY - tematicko - blokové vyučovanie v 3.A
          • 22.3. SVETOVÝ DEŇ VODY - tematicko - blokové vyučovanie v 3.A

          • Dnešné vyučovanie sa u tretiakov nieslo v znamení vody na všetkých blokoch, ktoré dnes mali. Na slovenskom jazyku sme si zopakovali vybrané slová a podstatné mená nielen interaktívnou formou ,ale aj tvorivým písaním.  Prečítali sme si rozprávku o Vodníkovi a jeho troch synoch a precvičili sme si z čítanie s porozumením.  Na bloku prírodovedy sme si zopakovali všetko, čo už o vode vieme a zamerali sme sa na Kolobeh vody v prírode v anglickom jazyku ( metóda CLIL ). Druhú časť bloku sme strávili v prírode, kde sme skúšali rôzne pokusy s vodou a inými látkami, pri ktorých sme sa skutočne zabavili. Po presune do triedy každý do kvapôčky vody napísal, čo si z dnešného dňa zapamätal. Deň nám ušiel ako voda.  Tešíme sa na ďalšie dni plné zážitkového učenia. 

            Text a foto: Mgr. Eva Šušuková

        • V hračkárstve – finančná gramotnosť v 2.A
          • V hračkárstve – finančná gramotnosť v 2.A

          • lovek sa nenarodí finančne gramotný. Tak ako iné zručnosti, aj orientácia sa vo svete financií má základy vo výchove v rodine a vzdelávaní v škole. Naša netradičná hodina  finančnej gramotnosti začala prezentáciou,  v ktorej  sa žiaci dozvedeli ako  a čím platili za nákup  ľudia v minulosti. Zaujalo ich, že si  ľudia medzi sebou vymieňali to, čo dopestovali alebo vychovali  napr. dobytok, poľnohospodárske plodiny, neskôr  využívali– hodváb, parfémy, víno, olivový olej a postupom času sa platilo kúskami – vzácnych kamienkov, medi, cínu, olova. Nie vždy sa však ľudia dohodli na spravodlivej výmene. Preto ľudia vymysleli prvé mince, ktorými platili za tovar.

            Po prezentácií žiaci  pracovali v skupine a ich úlohou bolo zistiť správnu sumu za nákup hračiek a označiť ju, taktiež nesprávny nákup označiť krížikom. Za správne vyriešené úlohy získala každá skupina čokoládovú euromincu. Na ďalšom PL museli sčitovaním zapísať počty bankoviek danej sumy, mohli si pomáhať aj maketami papierových  bankoviek. Potom pracovali s peniazmi a na stoly mali uložiť bankovky v danej sume, ktoré určila p. uč. Mohli kombinovať rôzne sumy bankoviek  a tak uložiť na stôl správnu sumu. Ďalšie nákupy sa robili vo dvojiciach. Chlapci pracovali s PL kde nakupovali ich typické chlapčenské hračky a mali zistiť za akú sumu sa dajú kúpiť a samozrejme aj vypočítať výdavok z danej sumy, ktorú mali stanovenú. To isté robili aj dievčatá vo dvojiciach ale nakupovali hračky pre dievčatá.

            Po vyhodnotení praktickej  časti a výsledkov jednotlivých skupín boli odmenou  sladké čokoládové euromince, ktoré získali  žiaci pri plnení jednotlivých úloh.

            Na záver nás naše predavačky Terezka a Stelka pozvali spolužiakov do obchodu s hračkami, kde mohli žiaci realizovať svoje nákupy a Hanka – pani pokladníčka im v pokladni  tovar účtovala a vydávala  peniaze.

            Registračná pokladnička , hračky ( tovar ), makety bankoviek a zaujímavé pracovné listy  urobili túto netradičnú hodinu zaujímavým zážitkovým vyučovaním a vzdelávaním.

            Text a foto: Mgr. Elena Jamnická

        • Pripravovaná reforma školstva pilotne u Vagačov
          • Pripravovaná reforma školstva pilotne u Vagačov

          • Naša škola už tretí školský rok pilotne overuje prípravný proces reformy školstva. Na základe našej pracovitosti štúdio Regina RTVS natočilo a odvysielalo reportáž o našej škole vo štvrtok 16.03.2023 o 16.30 na Dvojke.

            Vysielanie bolo venované očakávanej reforme školstva a naša škola sa stala pozitívnym príkladom pre ostatné školy, ako sa to dá robiť. Je pre nás veľkým potešením, že od školského roka 2023/2024 bola naša škola vybratá medzi 40 škôl na Slovensku do postupného zavádzania nového Štátneho vzdelávacieho programu.


            Pre tých, ktorí si reportáž o tom, ako sa u nás v škole učíme nestihli pozrieť, prinášame link z vysielania: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14356/391764

            Text: Patrícia Spodniaková, Margita Gajdošová

        • Spoznávame krásy nášho regiónu
          • Spoznávame krásy nášho regiónu

          • V rámci regionálnej výchovy vo vlastivede a spoznávania nášho regiónu Podpoľanie sme so štvrtákmi navštívili mesto Hriňová. Prvou zastávkou bola Hriňovská drevenica prof. Štefana Nosáľa, rodáka z Hriňovej. Mohli sme obdivovať expozíciu predmetov, dokumentov, fotografií a ďalších pamiatok, ktoré úzko súvisia s jeho detstvom, ale aj profesionálnym životom. Je naozaj zaujímavé, že drevenička je zároveň aj zdrojom inšpirácií pre miestne základné a umelecké školy, združenia, či folklórne súbory.

            Aj touto historickou pamiatkou sa Hriňovčania snažia oživiť a odovzdať zručnosť zanikajúcich remesiel, ako napríklad vyšívanie krivou ihlou, ľudové šperkárstvo, výroba ľudových hudobných nástrojov, rezbárstvo a inéNa druhej zastávke nášho výletu sme spoznali viac zaujímavosti na jednom mieste - krytú ľadovú plochu - Spartak Hriňová Arénafutbalové ihrisko a letné kúpalisko. Do športového centra sme sa dostali po cyklotrase, kde sme si pozreli aj náučné tabule s informáciami o lesnom spoločenstve – faune a flóre. Prepojili a doplnili sme si tak aktuálne vedomosti z prírodovedy v rámci nášho regiónu. 

            Text s foto: Zuzana Bukovcová

        • Blok techniky v 5.A
          • Blok techniky v 5.A

          • V 5.A sa nám pomaly zjarnieva. V triede nám pribudol kurín plný kuriatok s pestrými vajíčkami.  Žiaci sa v ramci bloku techniky zmenili na malých stavbárov a spoločnými silami postavili dvojposchodový domček pre hydinu. Zároveň sme si pri maľovaní sliepočiek a kohútov zopakovali poznatky, ktoré už vieme z biológie. 

            Text a foto: Jana Kučerová

        • Superaristi opäť v Konzerthaus vo Viedni
          • Superaristi opäť v Konzerthaus vo Viedni

          • FRIEDE - MIER

            slovo, ktoré včera rezonovalo vo Veľkej sále Viedenského koncertného domu. Posolstvo mieru na koncerte "Supeparistov" sem prišlo vyjadriť spevom takmer 500 detí z rôznych európskych krajín. Medzi ne patrili i deti zo Superaru pri Základnej škole s materskou školou Alexandra Vagača u nás v Detve, spoločne so svojou zbormajsterkou Oľgou Bystrianskou ( ako jediní zo 4 zborov pôsobiacich na Slovensku). Vážnosť tohto koncertu i myšlienky mierového posolstva, podčiarkla účasť prezidenta Rakúska pána ALEXANDRA VAN DER BELLENA. Pred zrakom (prepokladám)viac ako  dvoch tisícov nadšených milovníkov hudby, a najmä milujúcich, láskou prekypujúcich rodičov, zaznelo niekoľko piesní v rôznych jazykoch. I v slovenčine, bola to pieseň Eugena Suchoňa : "Keď sa vlci zišli".

            Spevákov sprevádzal symfonický orchester mladých hudobníkov - Sueperaristov. Nadšený potlesk, a celková atmosféra umocnila myšlienku vzájomnej spolupatričnosti a mierového spolužitia všetkých ľudí bez rozdielu.

            Na koncerte naše deti podporovali rodičia, riaditeľka školy Margita Gajdošová, pani učiteľky a zástupca primátora mesta Detva, pán Slavomír Ciglan.

            Text a foto: Eva Chlebová

        • Pestrý týždeň v 3.A
          • Pestrý týždeň v 3.A

          • Po prázdninách sa tretiaci vrátili oddýchnutí a s chuťou sa pustili do ďalšieho naberania vedomosti. Marec je mesiac knihy a tak sme navštívili knižnicu a vyrobili si aj Knihožrútox, ktorí nám pripomínajú, že čítanie je pre nás veľmi dôležité. Na bloku telesnej výchovy sme si vyskúšali prvky z ľudového tanca, ktoré nás naučila Erika Adamcová, členka FS Detva. Erika je v našej triede aj na súvislej pedagogickej praxi. Bloky prirodovedy a vlastivedy boli veľmi zaujímavé. Na prirodovede sme si osvojili Základné prejavy života živočíchov aj v anglickom jazyku ( metóda CLIL). Z celého týždňa sme sa však najviac tešili na blok vlastivedy, pretože k nám prišli príslušnîčky Obvodného oddelenia policajného zboru v Detve. Tie nám porozprávali o starostlivosti o bezpečnosť občanov v našom meste. Z hodiny sme mali veľký zážitok a pani policajtky sme zasypali množstvom otázok.  Tešíme sa na ďalšie zaujímavé hodiny.

            Text a foto: Eva Šušuková

        • Ovečky a detektívi v knižnici
          • Ovečky a detektívi v knižnici

          • V našej škole už odmalička vedieme deti k láske ku knihám. Preto sme v rámci mesiaca marec - mesiac knihy po prvýkrát navštívili s prvákmi našu mestskú knižnicu K. A. Medveckého a stali sme sa jej členmi.

            Každý dostal preukaz čitateľa, s ktorým sme si mohli požičať už našu prvú knihu. Každého zaujalo niečo iné. Niekoho encyklopédia, iného rozprávka alebo kniha o dinosauroch. Pani pracovníčka v knižnici nám vysvetlila, ako si máme knihu vyhľadať a ako sa máme o ňu starať.

            Všetci sme odchádzali spokojní, šťastní, ale aj netrpezliví, kedy už budeme v škole, aby sme simohli čítať svoju prvú knihu z knižnice. 

             Text a foto: Štefánia Chlebničanová

        • Mesiac knihy u Vagačov
          • Mesiac knihy u Vagačov

          • Milí Vagačovci, malí i veľkí,
            aj tento rok si pripomíname dôležitosť a zmyselnosť kníh. Pripravili sme si pre vás knižné aktivity do ktorých sa môžete jednotlivo alebo ako trieda zapojiť.

            Čitateľskom maratóne si medzi sebou zmeriame sily, pretože do 31. marca budeme súťažiť o triedu s najvyšším počtom prečítaných strán. Svoje strany si svedomito počítajte a na konci mesiaca ich nahlásite pani učiteľke čítania alebo SJL.

            Aj tento rok na vás čaká Knižná šifra, súťažné úlohy nájdete každú stredu po 1. bloku na nástenke pri zborovni. Svoju odpoveď vhodíte do škatule. Súťažiť môžete len v stredu! Žolíky čakajú na 3 správne odpovede z 1. a 3 z 2. stupňa.

            Žiaci 2.A a 4.A triedy sa môžu tešiť na Noc s Andersenom, ktorú si pre ne pripravujú ich triedne pani učiteľky.

            Tohtoročnou novinkou je Burzička z poličky. Za každú prinesené knihu, ktorú už doma nepotrebujete a niekomu inému by urobila radosť, dostanete 1 žetón, ktorý môžete v piatok 18. marca vymeniť za „novú knihu“. Burzička sa uskutoční v priestoroch 1. stupňa a knihy môžete odovzdávať pani učiteľke Evke Šušukovej. Ušetríme tak nie len peniažky, ale aj prírodu.

            17. marca 2023 sa v CVČ v Detve uskutoční Okresné kolo v prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín. Za 1. kategóriu sa predstavia Dorota Ďuricová a Zoe Marková  z 2.A triedy. V 2. kategórii nás budú reprezentovať Tereza Kulišiaková a Matúš Lančarič z 5.A triedy,  a v 3. kategórii prednesie Barbora Antalová z 8.A.

            Tešíme sa na čítajúci marec, vaše pani učiteľky!

            Text: Patrícia Spodniaková

        • Vagačovci na tanečno-výchovnom koncerte
          • Vagačovci na tanečno-výchovnom koncerte

          • Len pár krokov od našej školy sme sa stali súčasťou umeleckého zážitku.

            Žiaci prvého stupňa sa zúčastnili tanečno-výchovného koncertu Základnej umeleckej školy Svetozára Stračinu, ktorý sa konal v KC A. Sládkoviča. Medzi vystupujúcimi boli aj naši žiaci, ktorých sme povzbudzovali silným potleskom. Účinkujúci si pripravili krásny tanečný program, ktorý si nacvičovali od septembra a chodia s ním aj po tanečných súťažiach po Slovensku i zahraničí. Tanečné choreografie malých aj veľkých všetkých zaujali a vidno za nimi veľa úsilia, driny a hodín tréningu. Tešíme sa na ďalšie vystúpenie.

            Text a foto: Štefánia Chlebničanová

        • Matematická súťaž Všetkovedko
          • Matematická súťaž Všetkovedko

          • Aj tento školský rok sa žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka zapojili do matematickej súťaže Všetkovedko. Medzi najúspešnejších na Slovensku sa zaradili: Stela Kobelová, Martin Košút z 2.A a Filip Valev z 3.A triedy. Všetkým zúčastneným blahoželáme.

            Text: Eva Šušuková

        • Slovensko pre Ukrajinu
          • Slovensko pre Ukrajinu

          • Už rok sa susedná Ukrajina hrdinsky bráni totálnej ruskej vojenskej agresii. Toto smutné výročie si v piatok 24. februára 2023 pripomenieme prostredníctvom benefičného podujatia Slovensko pre Ukrajinu, na ktorom výstúpi aj náš spevácky zbor SUPERAR spolu so žiakmi a mamami z Ukrajiny. Koncert sa uskutoční o 20:00 hod v Starej Tržnici a bude ho prenášať v priamom prenose RTVS.

            Link na podujatie:

            https://fb.watch/iQHSQVUA3i/

        • Okresnné kolo v stolnom tenise
          • Okresnné kolo v stolnom tenise

          • Dňa 22.2.2023 sme sa zúčastnili okresného kola v stolnom tenise, ktoré zorganizovalo CVČ Trend Detva. Za účasti  šiestich skôl sme obsadili 3.miesto. Našu školu reprezentovali: Moravík Maxim, Varga Andreas, Žinčík František a Samuel Milan Záchenský.  Chlapcom gratulujeme a ďakujeme. 

            Text a foto: Dana Ľalíková

        • Výtvarná výstava - Poď za mnou
          • Výtvarná výstava - Poď za mnou

          • Žiaci štvrtého ročnika sa zúčastnili na výtvarnej výstave v Kultúrnom centre A.Sládkoviča v Detve. Výstavu s názvom Poď za mnou, otvoril výtvarník Martin Veis, ktorý je povolaním architekt. Nosnou témou jeho diel je kresťanstvo. Výstavu tvorilo 14 obrazov, kde si žiaci prečítali aj autorov popis diela. Spojili sme príjemné s užitočným a jednou cestou sme navštívili aj Mestskú knižnicu. Na jarné prázdniny si tak odnášame ešte neprečítané knihy a tešíme sa na nové príbehy. Už v škole sme nevydžali a prečitali sme si z nich prvé strany.

            Text a foto: Zuzana Bukovcová

        • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín
          • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín

          • V slnečný deň, keď za oknom štebotali vtáčiky a príroda sa pomaly začala prebúdzať, sa u nás v škole uskutočnilo školské kolo v prednese poézie a prózy.

            Chtivé, výborne pripravené deti sa postavili pred porotu pani učiteliek a predviedli svoje najlepšie výkony. Víťazom sa mohol stať v každej kategórii len jeden, a tak v prednese poézie obsadila 1. miesto Zoe Marková a v prednese prózy získala 1. miesto Dorota Ďuricová. V druhej kategórii budú našu školu reprezentovať Tereza Kulišiaková a Matúš Lančarič.

            Všetkým deťom, pani učiteľkám, ale aj rodičom ďakujeme za chuť reprezentovať svoju triedu i školu.

            Text a foto: kolektív pani učiteliek

        • Robot a životné prostredie v školskom klube
          • Robot a životné prostredie v školskom klube

          • Keď Spojená škola v Detve zorganizovala v spolupráci s firmami zapojenými do duálneho vzdelávania súťaž pre tvorivých žiakov základných škôl, prváci v školskom klube dali hlávky dokopy  a vymysleli, ako by sa mohli zapojiť. Tri dni majstrovali, spájali, maľovali, lepili a kde sa vzal, tu sa vzal, ROBOT  VAGAČKO pred nimi stál. Z odpadového materiálu zhotovili robota, ktorého poháňa solárny panel na klobúku. Deti veľmi dobre vedia, aké je dôležité chrániť naše prírodné zdroje a nahrádzať ich alternatívnymi, pretože sa o tom často rozprávame a pripomíname si to každý deň, keď niekto zabudne zastaviť vodu, alebo zabudne odhodiť obal do správneho koša. Náš nový kamarát nám to bude tiež pripomínať a navyše môže pásť a dojiť  školské ovečky a vyhrávať nám na fujare.

            Text a foto: Anna Šufliarska

        • Prírodoveda 3.A - Zdravé stravovanie ( metóda CLIL )
          • Prírodoveda 3.A - Zdravé stravovanie ( metóda CLIL )

          • Na hodine Prírodovedy preberali tretiaci tému zdravého stravovania a zoznámili sa s pojmom "Potravinová pyramída ". Spoločne vytvorili projekt, kde triedili potraviny podľa toho, ako sú prospešné pre zdravie človeka. Na vyučovaní sme využili metódu CLIL ( učenie nejazykového predmetu v cudzom jazyku ), kde sa žiaci naučili názvy potravín v anglickom jazyku. Najskôr si  ich vystrihli a  roztriedili do dvoch skupín podľa toho, či sú zdravé alebo nezdravé. Potom k nim priraďovali anglické názvy podľa toho ako si zapamätali. Na záver spoločne vytvorili pyramídu zdravej výživy. Svoje vedomosti si tak doplnili nielen o nové učivo z prírodovedy, ale aj o anglickú slovnú zásobu.

            Text a foto: Eva Šušuková

        • Blok hudobnej výchovy v RTVS
          • Blok hudobnej výchovy v RTVS

          • Hudobný program našej školy SUPERAR, ako jednej zo štyroch základných škôl na Slovensku, zaujal projekt Učiteľ Slovenska natoľko, že pani učiteľka a drigentka Oľga Bystrianská, jeho koordinátorka na našej škole, bola zaradená medzi TOP30 učiteľov Slovenska, ktorí využívajú na svojich hodinách inovatívne metódy. Poďte sa spolu s nami pozrieť na dokrútku RTVS Regina, ako to u nás na  bloku hudobnej výchovy vyzerá. 

            Reportáž nájdete od minúty 15:17 

            https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14356/386265#913

            Superar a vedenie ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Alexandra Vagača
      • zsstudt@gmail.com, jedalen.zsstudt@gmail.com
      • hlavný kontakt školy: 0950 865 927 riaditeľ školy: 0903 997 957 vedúca technicko-ekonomického úseku: 0950 865 927 vedúca školskej jedálne: 0950 865 932
      • Štúrova 12, 962 12 Detva Slovakia
      • 42302498
      • 2023609808
    • Prihlásenie