• Dotácia na stravu
          • Dotácia na stravu

          • Milí rodičia, 

            ak ste ešte nepožiadali o dotáciu a Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na  uvedenom tlačive (návratka), ktorú žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania: ŠJ pri ZŠ s MŠ Alexandra Vagača, Štúrova 12, Detva prostredníctvom Edupage alebo v papierovej forme a to najneskôr v termíne do 14.04.2023.

            V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať cez Edupage triedneho učiteľa, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov. Škola potom doručí rodičovi prihlášku na stravovanie prostredníctvom dieťaťa.

            Návod - Ako podať žiadosť cez Edupage:https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=u4450

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

            Vedenie školy

        • Štvrtáci v  teréne – 2.časť
          • Štvrtáci v  teréne – 2.časť

          • V rámci regionálnej výchovy vo vlastivede a spoznávania nášho regiónu Podpoľanie, sme si v 2.časti našej expedície so štvrtákmi zobrali na mušku mesto Detva. Navštívili sme Podpolianske múzeum. Návštevníkom sú sprístupnené stále expozície: Ovce, moje ovce – valaská kultúra na Podpoľaní, Detva v kontexte Vígľašského panstva prezentujúca históriu Detvy a výstavu zo života J. J. Thurza, prvého slovenského námorného kapitána z Detvy. Súčasťou múzea je aktuálne výstava výtvarných prác na tému Dobročský prales. Na konci prehliadky deti absolvovali kvíz, kde sme mali aj úspešných riešiteľov.

            Ďalej sme sa presunuli do zrekonštruovaného Vagačovho domu, ktorý je súčasťou historickej časti mesta. Rodina Vagačová je od roku 2011 s našou školou úzko spojená. Práve vtedy sme ako škola začali písať novú históriu s ich menom v názve našej školy. Ide o meno Alexander Vagač, ktorý je potomok piatej generácie Jána Vagača, zakladateľa prvej bryndziarne na Slovensku. V dome sme si prezreli priestory, vypočuli stručnú históriu a na záver stretnutia sa zahrali vedomostnú hru, kde sme opäť vyhlásili aj víťazov. Aktivitou sme si precvičili čítanie s porozumením a počítanie so štvorcifernými číslami. Deti dostali za svoje vedomosti aj ceny. Po ceste naspäť do školy sme sa pristavili aj pri katolíckom kostole sv. Františka Assiského.

            Návštevou všetkých historických pamiatok v Hriňovej a v Detve, sme prepojili učenie sa so životom a poznatky z objavnej cesty sú tak trvalejšie. Ďakujeme!

            Text a foto: Zuzana Bukovcová

        • Detská atletika u Vagačov
          • Detská atletika u Vagačov

          • Naša škola už tretí školský rok spolupracuje s atletickým klubom ŠK DETVA V POHYBE, vďaka čomu môžu naše deti priamo v rámci školského vyučovania a školského klubu získavať všestranne zamerané pohybové zručnosti. Ak chcete vedieť ako to u nás počas tréningov, pod dozorom skúsených trénerov vyzerá, pozývame vás k nahliadnutiu ukážky športového programu školy - Detská atletika.

            https://m.youtube.com/watch?v=oNlM0jaY7W8&feature=youtu.be

            Text a foto: Miriam Moravíková

        • Veľkonočné pátranie
          • Veľkonočné pátranie

          • Vo veľkonočný týždeň sa vybrali detektívi do nášho Vagačovho sadu, aby pátrali po vajíčkach. Keď objavili vajíčko bolo na ňom napísané slovo, ktoré mali detektívi prepísať písaným písmom a vytvoriť ďalšie slovo. V druhej časti bol na vajíčku napísaný príklad, ktorý museli prváci vypočítať. Detektívom sa podarilo nájsť všetky vajíčka a splniť všetky úlohy. Takto si prepojili a spestrili blok slovenského jazyka a matematiky a ešte si užili aj čerstvý vzduch a zábavu v sade.

            Text a foto: Mariana Sujová

        • Sladká desiata, vybrané slová a zvieratá v 3.A
          • Sladká desiata, vybrané slová a zvieratá v 3.A

          • Tretiaci  si na bloku slovenského jazyka zopakovali vybrané slová zamerané na zvieratá, keďže jar je obdobím, keď prichádzajú na svet nové mláďatká. Vo vybraných slovách sa nachádza veľa zvierat,  a tak sme ich spolu hľadali v básničke: Každé sme si aj vystrihli, nalepili a vymaľovali. Blok sme mali v našej školskej kuchynke, kde sme si zároveň upiekli na desiatu sladké veľkonočné zajačiky. Pri pečení sme si zopakovali aj prírodovedu, keď sme určovali do akej skupiny patria suroviny na cesto (kvapalné, pevné) matematiku (meranie v mililitroch, váženie),  a tak isto aj pracovné vyučovanie (zásady zdravého stravovania). Zajačiky sa nám vydarili, ako aj opakovanie vybraných slov. Všetkým želáme veselé Veľkonočné sviatky.

            Text a foto: Eva Šušuková

        • Science  - učenie bez hraníc 😊
          • Science - učenie bez hraníc 😊

          • Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, s kým vyučovacím predmetom sa stretávate cestou do práce, pri nakupovaní, varení, vybavovaní dovolenky, či písaní žiadosti do zamestnania? Opustením školských lavíc zistíme, že reálny život nie je o vyučovacích predmetoch a že to, čo sme sa naučili na fyzike, chémii, biológii, slovenčine či geografii vlastne spolu súvisí...

            Predmet Science ponúka žiakom možnosť vymaniť sa z pomyslených hraníc jednotlivých predmetov a vnímať témy z komplexného pohľadu v reálnych situáciách.

            Pri výlete do vesmíru šiestaci cestujú zo Zeme, cez Slnečnú sústavu, Mliečnu cestu a prostredníctvom edukatívnych videií môžu nahliadnuť ďaleko za hranice našej galaxie. Vedeli ste, že pohľadom na hviezdu sa pozeráte do minulosti? Viete, ktoré z planét Slnečnej sústavy patria medzi jej rekordérov? Prečo je na Merkúre chladno, keď je tak blízko pri Slnku?... Je to práve Science, ktorý ponúka odpovede na zvedavé otázky žiakov.

            Vďaka téme Voda už šiestaci vedia rozdeliť pizzu na tretiny a určiť koľko z nich znázorňuje množstvo vody na povrchu Zeme. Poznajú jej chemické zloženie, fyzikálne vlastnosti, pozorujú, ako teplota vplýva na zmeny jej skupenstiev, vedia šetriť vodou a už majú premyslené, čo by si mohli za ušetrené peniaze kúpiť. Počas vyučovacích blokov zisťujú, ako voda chutí, vonia, vyzerá v porovnaní s ostatnými nápojmi zabalenými v desiatových fľaškách. Vedia, že nie každá voda uhasí smäd a že tej pitnej je na svete oveľa menej, ako si mysleli.  Merajú objem vzoriek vody nazbieranej na školskom dvore a zisťujú odchýlky od svojich odhadov. Poznajú najdlhšie rieky kontinentov, vedia, ako dopadla súťaž o najdlhšiu rieku sveta a chápu, že to, čo platí dnes, nemusí vždy platiť naveky.

            Reálny život nepozná vyučovacie predmety a práve vďaka Science majú žiaci možnosť spoznávať, objavovať a chápať jednotlivé témy komplexne. Každá Science téma skrýva integrované vyučovanie anglického jazyka. Žiaci sa vďaka anglickým textom, videám či interaktívnym hrám učia angličtinu spontánne cez získavanie nových poznatkov. Aj vďaka Science hodinám sa šiestaci mohli vlakom vybrať na dobrodružnú cestu Cosmos výstavy do Bratislavy, tému Voda ukončiť návštevou Hriňovskej priehrady a stať sa malými televíznymi hviezdičkami v RTVS vysielaní😊.

            Školský rok ešte nekončí, čakajú nás ďalšie zaujímavé témy, o ktorých sa viac dočítate, ak budete aj naďalej pozorne sledovať stránku našej školy.

            Text a foto: Lucia Kmeťová

        • Vajíčka z piesku a Hľadaj zajka
          • Vajíčka z piesku a Hľadaj zajka

          • Tretiaci strávili blok výtvarnej výchovy v našom Vagčovom dvore. Najskôr zdobili papierové veľkonočné vajíčka netradičnou technikou - pieskom. Potom si zahrali hru Hľadaj zajka vo Vagačovom dvore, kde si overili vedomosti z prirodovedy o živých a neživých  prírodninách. Ani sa nenazdali a hravo v prírode prepojili niekoľko vedomostí z viacerých predmetov. Blok sa niesol v duchu  prichádzajúcich Veľkonočných sviatkov.

            Text a foto: Eva Šušuková

        • Tematické vyučovanie o hmyze
          • Tematické vyučovanie o hmyze

          • K ovečkám a detektívom prišla opäť návšteva z OZ Živica – pani Lesanka Blažencová.

            Priniesla si so sebou aj knihu o Ferdovi Mravcovi. Je to príbeh poplašeného mravca, ktorý je neustále v množstve problémov. Má však priateľov, ktorí ho sprevádzajú počas všetkých dobrodružstiev. Spisovateľ tejto knihy, Ondřej Sekora, opísal mnoho príbehov podľa skutočných faktov, ako to v prírode naozaj funguje. Dozvedeli sme sa mnoho zaujímavostí zo sveta hmyzu. Vedeli ste, že larva mravcoleva sa ukrýva na dne pieskovej jamky a von jej vyčnievajú len roztvorené hryzadlá? Keď prejde mravec cez okraj, sypký piesok ho stiahne na jeho dno a tak ho jednoducho chytí. Alebo vedeli ste, že larva potočníka – lietajúceho hmyzu, žije na dne vôd a buduje si svoju schránku – domček z kamienkov, kúskov dreva a lístia? Ako larva rastie, zväčšuje sa aj schránka. Pani Lesanka tieto „domčeky“ potočníkov priniesla aj deťom ukázať. Neverili sme aké sú maličké, krehké, ale precízne vyrobené. Rozprávala nám aj o iných živočíchoch, napríklad o cifruškách, splošťule bahennej, chrústovi, svrčkovi alebo o rôznych motýľoch. Deti si vyrobili aj vlastnú knihu o tom hmyze, ktorý ich najviac zaujal zo sveta Ferda Mravca.

            Bolo to veľmi inšpiratívne, pestré a bohaté vyučovanie na informácie, ktoré sa nám vryjú hlboko do pamäti.

            Text a foto: Mgr. Štefánia Chlebničanová

        • Čo vieš o hviezdach
          • Čo vieš o hviezdach

          • V Centre voľného času Trend sa v stredu 29.3.2023 konalo okresné kolo astronomickej súťaže Čo vieš o hviezdach. Vyhlasovateľom súťaže bola Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove. Našu školu v 1. kategórii reprezentovali Peťko Halaj zo 4.A a Vladko Oláh zo 6.A, ktorý sa umiestnil na krásnom 2. mieste a postupuje do krajského kola.

            Chlapcom blahoželáme a sme na nich hrdí.

            Text: Margita Gajdošová, foto: Marcela Kubaliaková

        • V 4.A učili rodičia
          • V 4.A učili rodičia

          • Naša trieda 4.A je vždy plná života. Nebolo tomu inak ani na Deň učiteľov. Rolu pani učiteľky si v tento deň vyskúšala maminka žiačky 4.A, Nelky Rehákovej a túto výzvu zvládla na 100%.

            Na úvod sme sa zoznámili, zopakovali si učivo slovenského jazyka prostredníctvom didaktických hier, napísali sme si kontrolný diktát, v komunite sme si zadali a vysvetlili jarnú výzvu pre deti, ktorú si po Veľkej noci aj spoločne s pani Rehákovou vyhodnotíme. A ako svoju rolu vnímala samotná Nelkina maminka?

            „...Už 20.3.2023, keď som v našej spoločnej rodičovskej skupine na sociálnej sieti videla výzvu pani učiteľky, hneď som mala v hlave chrobáka, pretože ma vždy lákalo venovať sa deťom. Bol to sen,  ktorý sa mi dnes splnil. S pomocou pani učiteľky Zuzky Bukovcovej som to zvládla. Priznám sa, že keď som sa postavila pred 24 zvedavých detí s otáznikmi v očkách, rozochvela som sa a zalial ma pot.

            Bolo to vzrušenie, ale aj strach ako to zvládnem. Nesmelo som sa predstavila a deti ma s úsmevom a očakávaním prijali. Vycítili môj strach a tíško počúvali, akoby mi chceli pomôcť zvládnuť úlohu pani

            učiteľky. Dostala som „ťaháčik“, čo mi moju úlohu veľmi uľahčilo. Bez neho by som bola stratená. Pochopila som, že každý deň, každá vyučovacia hodina, sa pre učiteľa začína už o deň, dva, aj tri dni skôr, pretože nestačí prísť do triedy, ale musíte mať plán a prípravu. No a Vám pani učiteľka Zuzka, Vám patrí moja veľká poklona a ešte väčšie ĎAKUJEM.

            Pochopila som, že byť denne vystavená zvedavým otázkam, byť zodpovedná za výplň hlavičiek našich detí, nie je vôbec ľahké. V jednej osobe byť autorita aj priateľ, je dosť ťažké. Nechýba Vám empatia, musíte prispôsobiť tempo, poznať schopnosti jednotlivcov a mať veľa trpezlivosti. Musíte byť učiteľka, aj mama a Vy to zvládate na výbornú.

             

            Ďakujem za možnosť aspoň na chvíľu sa stať vašou súčasťou a vžiť sa do tak

            zodpovednej úlohy, ktorá mi tak trošku splnila môj sen.“

             

            Ďakujeme jej za ochotu a odvahu prísť medzi nás. Už teraz sa tešíme sa naše ďalšie stretnutie.

            Text a foto: Zuzana Bukovcová

        • Dotácia na stravu - informácia pre rodiča
          • Dotácia na stravu - informácia pre rodiča

          • Milí rodičia,

            ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na  uvedenom tlačive (návratka), ktorú žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania: ŠJ pri ZŠ s MŠ Alexandra Vagača, Štúrova 12, Detva prostredníctvom Edupage alebo v papierovej forme a to najneskôr v termíne do 14.04.2023.

            V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať cez Edupage triedneho učiteľa, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov. Škola potom doručí rodičovi prihlášku na stravovanie prostredníctvom dieťaťa.

             

            Návod - Ako podať žiadosť cez Edupage:

            https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=u4450

             

            Tlačivo - Žiadosť - Návratka: 

            Navratka-tlacivo.docx

             

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

        • Tradičné veľkonočné tvorivé dielne v 6.A
          • Tradičné veľkonočné tvorivé dielne v 6.A

          • Dnes do našej triedy opäť zavítala pani z Centra tradičnej ľudovej kultúry v Detve, aby sme spoločne pokračovali v zabehnutej spolupráci tradičných tvorivých dielničiek. Blok výtvarnej výchovy obohatila o veľkonočné tvorivé dielne, ktorými si šiestaci ukázali, ako sa zdobili kraslice v minulosti. Práca bola náročná nie len na jemnú motoriku, ale aj na trpezlivosť. Na výrobu takýchto nádherností symbolizujúcich jar im stačilo len vajíčko a močiarna tráva sitina. 

            Text a foto: Patrícia Spodniaková

        • Vtáči bufet v sade
          • Vtáči bufet v sade

          • Žiaci 6.A myslia aj na našich zvieracích kamarátov zo školského sadu. Keďže počasie je ešte stále viac zimné ako jarné,  na bloku techniky sme pripravili našim vláčikom 2 druhy semienkovych pochúťok. Spojili sme to aj s opakovaním vedomosti z biológie,  na ktorej sme sa naučili,  aké druhy spevavcov žijú v našom sade a čo môžu obsahovať kŕmidlá pre ne.

            Text a foto: Jana Kučerová, Lucia Kmeťová

        • Jar prišla aj do materskej školy
          • Jar prišla aj do materskej školy

          • Minulý týždeň sa v našej škôlke niesol v jarnom duchu. Začiatok týždňa nám otvorila jarná rovnodennosť. S veľkáčmi sme si porozprávali, čo je znakom jarného obdobia a pozreli si videá, kde deti mohli vidieť ako rastie púpava, sýkorka, alebo pagaštan konský. Na školskom dvore sa nám podarilo nájsť aj gaštan z minulej jesene a tak sme si ho dali naklíčiť (po týždni už máme korienok).

            V utorok bol Medzinárodný deň vody a tak sme sa pozreli na kolobeh vody v prírode. Zistili sme, že pijeme stále rovnakú vodu ako pili aj dinosaury.

            Ďalej sme si vysiali kvietky, ktoré budeme pozorovať ako rastú v parenisku a keď budú dostatočne veľké, vysadíme si ich pred škôlku aby robili radosť nie len nám ale aj motýľom a včelám.

            V piatok sme sa zahrali na Jarných detektívov, kde predškoláci a niektorí malkáči mali za úlohu nájsť niektoré druhy hmyzu, rastlín, stromov a vtákov.

            S vtákmi bola naša misia neúspešná, pretože radosť z pozorovania školského dvora bola väčšia a vtáky sme vyplašili. Ale ostatok bola pre nich malina. Aktivitu sme si vyhodnotili a úspešní detektívi získali sladkú odmenu.

            Text a foto: Zuzana Konôpková

        • Beseda s pani spisovateľkou
          • Beseda s pani spisovateľkou

          • V jeden krásny jarný deň sme privítali v našej škole pani spisovateľku Marianu Važanovú, ktorá k nám prišla zo Zvolena.

            Cez prvý blok sa s ňou najskôr zoznámili prváci a druháci a porozprávali jej, ktorá je ich obľúbená kniha. Pani spisovateľka im predstavila jej dve knihy, ktoré deťom priniesla a aj darovala. Námety čerpá hlavne z prírody, pretože píše príbehy o zvieratkách a deti si môžu do jej kníh aj maľovať, pretože obsahujú čiernobiele omaľovánky. Začiatok príbehu nám pani spisovateľka prečítala a ako to skončí, si už môže každý dočítať sám. 

            Na druhom bloku bola beseda s tretiakmi a štvrtákmi,ktorých rozprávanie tiež veľmi zaujalo. Na záver sme sa pani spisovateľke poďakovali za pútavú besedu a všetkým deťom ešte napísala do knihy jej venovanie s podpisom. Patrí jej veľké ĎAKUJEME,že si našla čas a prišla medzi nás!

             Text a foto: Štefánia Chlebničanová

        • Bábkové divadlo v 5.A
          • Bábkové divadlo v 5.A

          • Piataci sa na blokoch literatúry učili o bábkovom divadle. Svoje nadobudnuté vedomosti preukázali malým divadelným predstavením pre svojich spolužiakov. Rozdelili sa do skupín, vybrali si roly. Najprv si na blokoch výtvarnej výchovy vlastnoručne vyrobili svoje postavičky, počas jarných prázdnin sa naučili texty svojich postáv a po prázdninách predviedli bábkové divadlo.Pozrite sa ako im to pekne vyšlo. 

            Text a foto: Mariana Sujová

        • Burzička z poličky
          • Burzička z poličky

          • Keďže sa celý mesiac venujeme knihám a čítaniu, tak na dnes bola pripravená pre žiakov prvého stupňa aktivita pod názvom " Burzička z poličky." Deti počas dvoch týždňov nosili do školy knižky, ktoré už prečítali, alebo len tak u nich doma ležali na poličke. Za každú knihu, ktorú doniesli dostali žetón, ktorý si dnes vymenili za knihu od niekoho iného. Koľko žetónov mali, toľko kníh si mohli vybrať. Každý z nich si našiel niečo pre seba a do tried odchádzali s dobrým pocitom , že urobili radosť nielen sebe, ale aj iným deťom. Tešíme sa na ďalšiu burzičku.

            Text a foto: Eva Šušuková

        • Organizačný oznam
          • Organizačný oznam

          • Mílí rodičia,

            oznamujeme Vám, že v utorok 28. 03. 2023 bude z organizačných dôvodov základná škola, materská škola a školský klub detí v prevádzke do 12:30. V školskej jedálni budú deti končiť obedom.Prosíme Vás, aby ste si deti vyzdvihli najneskôr do 12:30.

            Za pochopenie a ústretovosť veľmi pekne ďakujeme.

            Margita Gajdošová, riaditeľka školy

        • Svetový deň vody v 4.A
          • Svetový deň vody v 4.A

          • Aj žiaci na našej škole si pripomenuli tento významný deň a vyzdvihli sme dôležitosť vody. So štvrtákmi sme sa porozprávali najmä ako šetríme vodou, akú časť ľudského tela tvorí voda, kde všade a v akom skupenstve sa v našom okolí voda nachádza.Naučili sme sa aj vzorec vody, či vyskúšali sa v kvíze.

            Okrem teoretickej časti sa museli štvrtáci prelúskať aj praktickou časťou bloku o vode. Úlohy sme plnili v skupinách, v ktorej mal každý svoju funkciu. Zvolili sme si vedúceho skupiny, zapisovateľa,  hovorcu a poradcu. Žiaci riešili tajničku, v ktorej si zároveň zopakovali vybrané slová a vďaka pozornému čítaniu faktov o vode, sme vyriešili úlohy v pracovnom liste.

            Chrániť a vážiť si vodu je nesmierne dôležité, pretože nie všetky štáty majú také bohaté zdroje ako my. Máme veľké šťastie. 

            Text a foto: Zuzana Bukovcová

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Alexandra Vagača
      • zsstudt@gmail.com, jedalen.zsstudt@gmail.com
      • hlavný kontakt školy: 0950 865 927 riaditeľ školy: 0903 997 957 vedúca technicko-ekonomického úseku: 0950 865 927 vedúca školskej jedálne: 0950 865 932
      • Štúrova 12, 962 12 Detva Slovakia
      • 42302498
      • 2023609808
    • Prihlásenie