• Výstava Cosmos Discovery v Bratislave
          • Výstava Cosmos Discovery v Bratislave

          • Výprava do kozmu na výstave Cosmos Discovery v bratislavskej Inchebe začala krátkym filmom.  Vystavené exponáty boli naozaj rôznorodé.  Návratová kabína,  ktorá sa ako jediná časť lode  vracia s posádkou na zem, lunochod, chladiace skafandre,  fotografie zvieracích aj ľudských posádok vesmírnych lodí, ich osobné predmety, dokonca sa na obežnú dráhu dostali aj 4 plechovky Coca-Coly so špeciálnym uzáverom proti vytečeniu obsahu. Toto všetko videli naši šiestaci v piatok 10. februára.

            Text a foto: Katarína Kmeťová a kolektív

        • Korčuliarsky kurz
          • Korčuliarsky kurz

          • V dňoch 6.2. - 10.2.2023 sa predškoláci  z našej materskej škôlky a žiaci 1. až 5. ročníka zúčastnili korčuliarskeho kurzu na Zimnom štadióne v Detve. Keďže väčšina detí už mala základy z predchádzajúceho korčuliarskeho kurzu zvládnuté, mohli pokračovať v zdokonaľovaní svojich nadobudnutých schopností. V plnej miere sa im venovali Dominika Strečková, Marko Piliar a Alexandra Ďuricová z Krasoklubu Detva ako aj Miroslav Vilhan, Dominik Kaľamár a Jozef Matuška z HC 07 Detva. Všetci spomínaní predviedli deťom svoje schopnosti, ktoré nadobudli svojou usilovnosťou a tvrdým tréningom. Pre deti to bol veľký zážitok trénovať a niečomu sa priučiť práve od takýchto nadaných športovcov. Začiatočníkom v korčuľovaní sa venovali p. učiteľky z 1. stupňa, materskej školy, p. učiteľ Erik Chalupský a rodičia našich detí. Veľké poďakovanie patrí aj všetkým rodičom, ktorí nám každý deň pomáhali a takisto aj  Gymnáziu v Detve, ktoré uvolnilo spomínaných športovcov z vyučovania. Aj tento rok si naše deti odniesli z kurzu okrem diplomu a sladkej odmeny kopu nezabudnuteľných zážitkov. Tešíme sa na ďalší rok !

            Text a foto: Eva Šušuková

        • Tále 2023 - lyžiarsky výcvik
          • Tále 2023 - lyžiarsky výcvik

          • Ráno 30. januára bolo pred ZŠ s MŠ Alexandra Vagača rušnejšie ako inokedy. Partia druhostupniarskych Vagačovcov čakala na príchod autobusu, ktorý ich odviezol na lyžiarsky výcvikový kurz. Ubytovanie v Krpáčove a lyžovačka na Táľoch boli zárukou super dobrodružstiev spojených s každodenným cestovaním Vladobusom :). Hneď prvý deň sme sa dozvedeli všetky zaujímavé regionálne informácie, ktoré mal pán šofér Vlado naozaj detailne spracované.  Dni lyžovania na Táľoch boli prínosom pre všetkých zúčastnených. Družstvo začiatočníkov pod vedením skúsenej inštruktorky Danky Lalíkovej urobilo obrovský krok vpred a na konci výcviku už pre nich začiatočnícky svah nebol  žiadnou prekážkou. Družstvo mierne pokročilých patrilo na týždeň inštruktorke Lucii Kmeťovej, pod jej vedením si žiaci okrem  zdokonaľovania  techniky zjazdového lyžovania, budovali kamarátsky vzťah a dôveru ku svojim lyžiam :). Pri skupine pokročilých lyžiarov prevzal po Lucke Nôtovej velenie pán inštruktor Vladko Marko, ktorý ku koncu týždňa premenil svoje družstvo na synchronizovanú skupinku super lyžiarov.

            Správny lyžiarsky výcvik však nie je iba o lyžovaní :). Po každom dni na svahu čakali na Vagačovcov večerné aktivity s animátormi, stredajšie popoludnie patrilo prechádzke a wellnessu, krátke chvíľky voľna žiaci trávili spoločenskými hrami a ku koncu týždňa všetci zistili, že chata bez wifi sa dá prežiť :).

            Obrovské ďakujeme patrí všetkým zúčastneným žiakom, ktorí svojim vzorným správaním príkladne reprezentovali našu školu a opäť dokázali, že z nich vyrastajú mladí ľudia, na ktorých sme právom hrdí.

            Text a foto: Lucia Kmeťová

        • Projekt MyMachine u Vagačov
          • Projekt MyMachine u Vagačov

          • Naša škola bola vybratá medzi užší okruh škôl z celého Slovenska, do medzinárodného programu MyMachine, ktorý vznikol v Belgicku a v súčasnosti sa realizuje v šiestich krajinách sveta. Na Slovensku ho zastrešuje Karpatská nadácia. Aj vďaka tomuto programu upriamujeme pozornosť na potrebu prepájania neformálneho vzdelávania s formálnym vzdelávaním.

            MyMachine je vzdelávací program rozvíjajúci tvorivé myslenie detí a mládeže. Dáva šancu vynaliezavým deťom a mladým ľuďom nachádzať technické riešenia pre originálne nápady – vysnívané vynálezy. Jeho jedinečnosť spočíva v spolupráci troch úrovní vzdelávacieho systému – základných, stredných odborných a vysokých škôl.

            Deti a mladí ľudia sa učia pracovať v tímoch, komunikovať, prezentovať, vnímať a rešpektovať vzájomne svoje talenty, kriticky myslieť a tvorivo pristupovať k riešeniu problémov. V MyMachine kladú dôraz na technické smery vzdelávania – vedu, technológiu, inžinierstvo, umenie a matematiku – STE(A)M. To všetko sú kompetencie, ktoré sú považované za kľúčové pre uplatnenie sa v dnešnom globálnom a neustále sa meniacom svete.

            Prvýkrát našich žiakov 5. A triedy, v ktorej projekt realizujeme, tím vysokoškolákov z Technickej univerzity vo Zvolene navštívil v októbri, kedy žiaci tvorili vlastné návrhy vynálezov a navzájom si ich hodnotili. Spomedzi osemnástich nápadov si deti vybrali 3 najlepšie, ktoré následne vysokoškoláci vizuálne spracovali.

            Druhé, pracovné stretnutie, kde deti pripomienkovali návrh dizajnérov sa konalo na pôde TUZVO – Fakulte techniky, kde sa deti dozvedeli, že Karpatská nadácia vybrala ako finálny produkt návrh Tomáška Pinku – termohrnček v tvare rakety, ktorý svieti a pri zmene teploty tekutiny mení svetlo farbu. Po pracovnom programe, prišla na rad zábava, kde si deti v rámci virtuálnej reality zahrali futbal a vyskúšali svoje schopnosti v ovládaní robotov.

            V najbližších mesiacoch zavítame na Spojenú školu v Detve, kde budeme spoločne so stredoškolákmi hrnček vyrábať.

            Text a foto: Jana Kučerová

        • Netradičné odovzdávanie vysvedčení
          • Netradičné odovzdávanie vysvedčení

          • Deň 31. január bol pre našich žiakov 1. stupňa nielen dňom odovzdávania vysvedčenia, ale aj dňom, keď žiaci vymenili školské oblečenie za karnevalové masky. A tak do školy prišli rozprávkové postavičky, šašovia, rôzne zvieratká, Hermiona a Harry Poter, Labková patrola, vodník a veľa ďalších zaujímavých postavičiek z reálneho alebo rozprávkového sveta. Pani učiteľkám sa páčilo odovzdávať vysvedčenie takýmto postavičkám, za ktoré boli žiaci prezlečení. Po rozdaní vysvedčení a vyhodnotení výchovno-vzdelávacích výsledkov prvého polroku sa deti presunuli do vyzdobenej telocvične. Čakali ich zaujímavé súťaže, do ktorých sa zapojili všetci žiaci. Deti súťažili, tancovali a oddychovali len vtedy, keď sa losovala tombola. Najväčšiu radosť však mali naši škôlkari, ktorí tiež prišli na karneval. Všetky bytosti boli krásne, a keďže sú aj šikovné, zaslúžili si poriadnu diskotéku. Po dvoch hodinách tancovania a šantenia sme sa rozlúčili so spoločnými výkrikmi: „Hurá!“ a poďakovaním, že sa na ďalšom skvelom karnevale takto o rok stretneme znova.

            Text a foto: kolektív I.stupňa

        • Učiteľ Slovenska 2022 u Vagačov
          • Učiteľ Slovenska 2022 u Vagačov

          • Je nám veľkou cťou, že medzi nominovanými členmi na titul UČITEĽ SLOVENSKA 2022 má svoje
            čestné miesto, naša pani učiteľka hudobnej výchovy a dirigentka speváckeho zboru SUPERAR, Oľga
            Bystrianska.
            Jej cieľom je prostredníctvom hudobného vzdelávania budovať kompetencie, ktorých význam je vo
            verejnom vzdelávacom systéme nedocenený a ktoré sú pre budúci úspech dieťaťa, uplatnenie sa na trhu
            práce, jeho sociálnu mobilitu, kľúčové. 

            „Hudobné vzdelávanie realizujeme v rámci rozvrhu v rozsahu dve hodiny týždenne a  aj v rámci
            neformálneho vzdelávania v popoludňajších hodinách. Naše hodiny hudobnej výchovy sú dynamické,
            interaktívne, deti na mojich hodinách nesedia v lavici, ale sa aktívne pohybujú, pracujú s vlastným
            hlasom a s hudobnými nástrojmi. Výhoda hudobnej výchovy je v tom, že vyučovacie hodiny sa dajú
            doslova modulovať – dá sa meniť ich dynamika, tempo, keď vidím že pozornosť detí klesá okamžite
            zmením tempo hodiny, zmením skladbu či hudobný nástroj,“ vysvetľuje. 
            Oľga pristupuje k vzdelávaniu detí inak, ako je v súčasnosti bežné. Nejde jej o individuálne úspechy
            jednotlivcov. „Zameriavam sa na spoločný, kolektívny výkon celej triedy. Tímová práca nám pomáha
            rozvíjať sociálne kompetencie medzi deťmi, každé dieťa má rolu, ktorá je preň výzvou, ale ktorú dokáže
            zvládnuť. Nevyhľadávam talenty, ale zapájam všetky deti v triede, aj tie so špeciálnymi potrebami.
            Metódy, s ktorými pracujem sú veľmi účinné, stimulujú sústredenie detí na prácu s učiteľom, čo má
            obrovský prínos najmä pre deti z nedostatočnou predškolskou prípravou,“ dodáva.
            Oľga pôsobí aj v OZ Superar Slovakia, ktoré sa snaží o presadenie modernejšieho, inkluzívnejšieho systému
            vzdelávania na základných školách prostredníctvom hudobnej výchovy. „Našim cieľom je zmeniť pohľad
            na potenciál, ktorý je v hudobnom a umeleckom vzdelávaní, zmeniť spôsob prípravy pedagógov, systému
            ich celoživotného vzdelávania a metodickej podpory. Našu prácu systematicky zaznamenávame
            a vyhodnocujeme, rozvíjame vlastný systém monitoringu a evaluácie našej práce. Do vzdelávacieho
            systému prinášame inovácie – príkladom je classroom manažment – systém postupov a stratégií, ako
            pracovať s deťmi, ktoré sú náročné na zvládnutie. Máme vypracovaný systém ochrany detí pred násilím
            (nielen fyzickým ale aj verbálnym),“ vysvetľuje.
            Oľga nomináciu chápe najmä ako reprezentáciu programu a tímu, v ktorom pôsobí. Dúfa, že tak dostane do
            povedomia potenciál predmetu, ktorý takmer vymizol, a zostáva na chvoste záujmu.

            Veríme, že sa Oľgina práca, ktorú v škole i mimo nej odvádza stane inšpiráciou pre mnohých učiteľov. My
            jej už aj touto cestou gratulujeme a ĎAKUJEME za profesionálny prístup a rozvoj školy.

            Text a foto: ZŠ s MŠ A. Vagača, https://ucitelslovenska.sk/finalisti-vitazi/finalisti/

        • Nemčina hrou s druhákmi
          • Nemčina hrou s druhákmi

          • V oblasti cudzích jazykov sa dlhodobo zameriavame na vyučovanie dvoch cudzích jazykov už v 1. cykle – anglického od 1.ročníka a nemeckého od 2.ročníka.

            V začiatočných etapách sa počas vyučovania cudzieho jazyka sústredíme na nácvik správnej výslovnosti, budovanie aktívnej slovnej zásoby a komunikačných jazykových činností. Ako jazykový vzor a zdroj gramatických prostriedkov používame nahrávky šité na mieru, priamo k učebniciam.

            Žiaci z 2.A si postupne od septembra osvojujú základnú slovnú zásobu podľa rôznych tém. Zvládli sme už farby, čísla do 10, zvieratká, školské pomôcky, či hračky. Vieme sa pozdraviť, rozlúčiť sa, alebo vyjadriť svoju náladu. Vieme pomenovať členov na rodinnej fotke, či zacvičiť si s nemčinou. Vyučovanie nemeckého jazyka prebieha v bloku, kde máme viac možností striedať rôzne druhy aktivít.

             

            Text a foto: Zuzana Bukovcová

        • Gaštanová matematika
          • Gaštanová matematika

          • Detektívi si počas jesene na blokoch prvouky nazbierali gaštany, ktoré použili na tvorivých blokoch výtvarnej výchov a najlepšie im poslúžili pri počítaní na blokoch matematiky. Aj napriek tomu, že je zimné obdobie spestrujú si s nimi sčitovanie, odpočítavanie, porovnávanie, priraďovanie, určovanie počtu. Spolu pri tom zažijú veľa zábavy.

            Text a foto: Mariana Sujová

        • Súťaž  „Vianočné kúzlo“
          • Súťaž „Vianočné kúzlo“

          • ianoce sú najkrajšie sviatky roka, počas ktorých sa  každému naplní srdce radosťou, lebo sa neoddeliteľne spájajú so spomienkami na detstvo, s rodinou, láskou a priateľstvom, sú oslavou dobra a krásy, pokoja a lásky medzi ľuďmi. 

            Súťaž s vianočnou tematikou, ktorú vyhlásilo CVČ s nádherným názvom „Vianočné kúzlo“ nám práve takéto emócie vyvolávalo. A preto sme neváhali a spolu s pani učiteľkami výtvarnej výchovy sme sa  nechali  únášať svojou fantáziou a namaľovali sme obrázky, tak ako sme my prežívali predvianočný čas a čo je pre nás tým najväčším kúzlom. Sme veľmi radi, že  malé a zároveň pre nás veľké výtvarné dielka sa páčili  a žiačkom Metejovi Matúchovi zo 4.A, Tiffany Gujdovej a Elisabeth Tot zo 6. A a Lívii Škrváňovej zo 7. A.

            Srdečne blahoželáme a prajeme do ďalšej práce veľa chuti a tvorivého ducha.

            Text a foto: Andrea Líšková, CVČ Trend

        • Posledný predvianočný deň
          • Posledný predvianočný deň

          • Posledný deň pred vianočnými prázdninami sa atmosféra našej školy niesla v duchu najkrajších sviatkov roka Vianoc. Žiaci prvého stupňa si pozreli divadielko v podaní Literárno - dramatického odboru ZUŠ S. Stračinu v Detve pod vedením p. učiteľky Emy Schwarzovej. O vločkách a  Mikulášovi. Deťom sa predstavenie veľmi páčilo a zožalo veľký potlesk. V druhej časti dopoludnia sa chodby školy premenili na jarmočnú ulicu a začal sa náš tradičný Vianočný jarmok, na ktorý sa veľmi tešili. Pridali sa k nám aj žiaci druhého stupňa, ktorí si takisto pripravili krásne vianočné výrobky. O zábavu pre deti sa postarali chlapci zo 7.A triedy, ktorí opravili vlastnoručne vyrobené autíčko a deti sa v ňom mohli povoziť. Po skončení jarmoku sme sa vo svojich triedach rozlúčili, zaželali si krásne Vianoce a pobrali sa na vytúžené Vianočné prázdniny.

            Text a foto: Eva Šušuková

        • Naj vianočná trieda
          • Naj vianočná trieda

          • Milí Vagačovci,

            k vianočnému obdobiu neodmysliteľne patrí aj vianočná výzdoba. Aj preto sa školský parlament rozhodol usporiadať súťaž o Naj vianočnú triedu.

            Odborná komisia v zložení: pani riaditeľka, pani vedúca z kuchyne, Barča z 8.A a Dominika z 9.A, sa v pondelok 19.12. vybrali na predvianočnú prehliadku tried. Ich úlohou bolo nadýchnuť sa vianočnej atmosféry a zhodnotiť tímového ducha triedneho kolektívu pri tvorení výzdoby. K Vianociam patrí aj poriadok a čistota, a tak aj toto kritérium zavážilo pri finálnom hodnotení tried.

            Komisia sa zhodla, že hodnotenie im dalo riadne zabrať. V triedach ich čakali nádherné vianočné výtvory, ktoré v sebe niesli obrovský kus vašej práce. Vybrať zo všetkých tried tú naj bolo veľmi náročné.

            Nakoniec však dospeli k záveru, že :

            naj trieda 1. stupňa sa stáva 4.A trieda,

            naj trieda 2. stupňa sa stáva trieda 6.A.

            Tento rok sa komisia rozhodla udeliť aj špeciálnu cenu, ktorá bude udelená za tímového ducha Vianoc a odnesie si ju 7.A trieda.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na tom, aby sa aj naša škola odela do vianočného šatu. Fotky tried nájdete už čoskoro v galérii stránky školy ale kto má chuť, môže sa na predvianočnú prehliadku vybrať sám a nadýchnuť sa vianočnej atmosféry v triedach.

            Vianoce už klopú na dvere,  nezabúdajte však, že nie sú iba o darčekoch či koláčoch. Užite si  ich v pokoji a radosti v kruhu vašich najbližších.

            Prajeme vám všetkým krásne a veselé Vianoce.

        • Vianoce v 1.A
          • Vianoce v 1.A

          • Posledný školský deň v kalendárnom roku si žiaci v 1.A vytvorili príjemnú vianočnú atmosféru. Pri vyzdobenom stromčeku si otvorili listy od Ježiška,  pochutnali si na vianočnej oblátke s medom. Pozreli si divadielko, ktoré si pre nich pripravili žiaci ZUŠ a nakoniec si užili vianočný jarmok. S prianím pokojných a veselých sviatkov sa rozlúčili. 

            Text a foto: Mariana Sujová

        • Vianoce v 4.A
          • Vianoce v 4.A

          • S blížiacimi sa Vianocami, sviatkami pokoja a radosti, keď máme všetci k sebe bližšie, je príjemné deliť sa o svoje pocity s našimi blízkymi, ku ktorým určite patria mamka, ocko, sestra a brat, či starí rodičia. Po covidovej prestávke, kedy mnohopočetnejšie stretnutia neboli možné, sme sa so štvrtákmi rozhodli obnoviť dobré zvyky v našej škole a pustili sme sa do príprav na vianočnú besiedku. Počas decembra sme si vyzdobili triedu a podarilo sa nám získať 1.miesto na 1.stupni za najkrajšiu triedu. V stredu 21.12. sme si rozdali navzájom vianočné darčeky a školské Vianoce v 4.A sme zakončili spolu s rodičmi vianočnou besiedkou.

            Text a foto: Zuzana Bukovcová

        • Koledníci zo ZŠ s MŠ Alexandra Vagača rozozneli ulice
          • Koledníci zo ZŠ s MŠ Alexandra Vagača rozozneli ulice

          • Po tom ako chlapci pôsobiaci vo folklórnom súbore spevom vianočných piesní potešili svojich spolužiakov, učiteľov i nepedagogických zamestnancov sa koleda spoza múrov školy vybrala na cestu mestom s jasným cieľom  - potešiť a odprevadiť na Vianoce  spolužiakov z Domova sociálnych služieb v Detve. Cestou, ktorú dnes nepokryla snehová nádielka, tak ako to bolo kedysi, keď sa vinšovníci brodili hlbokým snehom, zaspievali nakupujúcim i pani predavačkám v obchodnom dome a taktiež  paniam v banke.

            Za koledovanie boli od okoloidúcich patrične odmenení a v DSS pekne pohostení. Za čo aj touto cestou ďakujeme!

            Šťastie, zdravie, pokoj svätý vinšujeme Vám!

            Text a foto: Kolektív 2. stupňa ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

        • Detský čin Podpoľania 2022
          • Detský čin Podpoľania 2022

          • V rámci iniciatívy Spojenej školy v Detve Detský čin Podpoľania 2022, nad ktoru prevzal záštitu Mgr.Art. Roman Malatinec sa Samko Kemláge stal víťazom kategórie Pomoc ľuďom v okolí. Zároveň sa stal aj Absolútnym víťazom. Ocenenie prevzal z rúk primátora mesta Branislava Barana,  Mgr.Art. Romana Malatinca, poslanca za BBSK a Ing. Jána Melicha, riaditeľa SŠ v Detve na Mestskom úrade v Detve dňa 20.12.2022.

            Prečítajte si jeho príbeh:

            Samko je šibal ako každý jeden chlapec v našej Vagačovej rodine, je s ním zábava, ale keď už ide do tuhého všetkých nás dokáže upokojiť. Na hodinách slovenčiny sa často zapozerá na oblohu a nad niečím rozmýšľa. Dlho nám hútalo hlavou, čo vkuse vyzerá, až kým sme neprišli na to, že Samkove sestričky – dvojičky sa narodili predčasne a jedna z nich odišla do nebíčka. Samko, ako svedomitý starší brat,  prebral starostlivosť o Elišku do svojich rúk a pri pomoci rodičom ani na sekundu nezaváhal. Je ako majákom v mori, keď už rodičia nevládzu, prichádza jeho veľké srdce. Zatiaľ čo iné deti šantia na kopci, on sa so sestričkou sánkuje pri paneláku, kým ostatné deti túžia po drahých veciach pre neho je jediným snom pomôcť Eliške. Najväčším gestom bolo, keď sa pred pár rokmi naučil hrať na heligónku. Počas sviatkov alebo osláv hráva ľuďom pre radosť a vždy, keď dostane nejaké euro, venuje ho na rehabilitácie pre svoju sestričku.

            A viete čo je pre nás na tom najsilnejšie? Že on sám to v maminkinom brušku dlho nevydržal a bojoval o život, no dnes je z neho výnimočne - výnimočný chlapec. Hudobník a folklorista s veľkým srdcom.

            Sme na Teba hrdí, Samko! 

            Kolektív pedagogických pracovníkov ZŠ s MŠ Alexandra Vagača

        • DEŇ NARUBY
          • DEŇ NARUBY

          • Milí Vagačovci, čaká nás posledný DEŇ NARUBY v tomto roku. Bude to 21. 12. 2022 v stredu
            a téma je Rozprávka. Príďte teda oblečení rozprávkovo. Už teraz si to predstavujem, ako nám
            po škole budú poletovať víly, zaklínať čarodejnice, princovia budú kľačať a žiadať o ruku
            krásnej princeznej....

            Text a plagát: Katka Kmeťová

        • SUPERAR – VIANOČNÉ VYSTÚPENIE
          • SUPERAR – VIANOČNÉ VYSTÚPENIE

          • Vianočná Detva opäť po troch rokoch privítala 14. decembra pred DK A. Sládkoviča našich speváčikov Vagačovcov. Vianočnými skladbami potešili návštevníkov vianočných trhov a prispeli k nádhernej adventnej atmosfére.

            Text a foto: Anna Šufliarska

        • Od Lucie do Vianoc každá noc má svoju moc...
          • Od Lucie do Vianoc každá noc má svoju moc...

          • U Vagačov sa dnes stretla skvelá partia bývalých a súčasných žiakov – folkloristov, ktorí prišli žiakom prvého a druhého stupňa priblížiť ako v minulosti vyzerali dni Lucie a Vianoc. Predvianočné tematické vyučovanie bolo 13. 12. 2022 zamerané na vianočné zvyky a tradície našich predkov, ktoré už možno vymizli, no mnohé z nich sa v rodinách zachovávajú z pokolenia na pokolenie dodnes.

            Lucie vymietli kúty husími brkami. Cieľom tejto tradície je odohnať z domov zlých duchov, temné sily, aj všetky choroby i trápenia. Kúty vymetali bosorky -  Lucky, dievčatá oblečené do bielych plachiet so zamúčenou tvárou.

            Potom už rodina v čistých šatách, ktorá celý deň postila – zdržiavala jedla, zasadla k štedrovečernému stolu omotanému reťazou, ktorá zabezpečovala súdržnosť rodiny. Gazdiná hodila do každého kúta izby oriešok, aby všetkým členom domácnosti zabezpečili zdravie. Nasledovala kresťanská modlitba, prekrojenie jabĺčka, ktoré ak malo hviezdičkový tvar, pre rodinu to znamenalo zdravie a pokoj na celý nasledujúci rok. Na tradičnom stole nechýbala svieca, ktorej plameň na koho sa naklonil prorokoval tomu človeku smrť, betlehemček, jabĺčka, orechy, mak, strukoviny, soľ, opekance, oblátky, starodávny zemiakový šalát či rybka. Všetko ale bolo skromné, dokonca aj vianočný stromček, ktorý ozdobili deti vlastnoručne vyrobenými ozdôbkami zo slamy.

            Narodenie Ježiša Krista ohlásili betlehemci hlasným Pochválen buď Ježiš Kristus, ktorí koledovaním a spevom privítali malého Ježiška. Nechýbali ani ,,Kubovia“ a ich vianočná ofera.

            Sme veľmi hrdí, že nositeľmi tradícií sú aj naši žiaci a ďakujeme im za čas, ktorý príprave dnešného dňa venovali!

            Text a foto: Patrícia Spodniaková, Katarína Kmeťová

        • Vagačovci spoznávali Budapešť
          • Vagačovci spoznávali Budapešť

          • Je 7. 12. 2022 krátko po šiestej a my sme sa vybrali pozrieť hlavné mesto našich južných susedov, Budapešť.  Bolože to radosti, keď sa nás rovných sto nasúkalo do dvoch parádnych autobusov. Každý sa tešil, Samko s Maťkom na metro, pán H. na rybičky, Tomáš na žraloky v tuneli a najviac David ako si v autobuse zaspieva. Každý mal to svoje.  A naozaj sme videli nevídané. Najstaršie metro v Európe ešte toľko radosti nezažilo.  Aj inokedy nehybná  čestná stráž  pri Prezidentskom paláci zažívala krušné chvíle, keď sa ju pár odvážlivcov z našich radov pokúšalo rozveseliť. Nad tým aj levy na Széchenyiho reťazovom moste krútili neveriacky hlavami. Deti si poradili v každej situácii. Na vianočných trhoch v centre mesta sa najedli aj napili, zaobliekli, naučili pár maďarských slov, niektorí sa dokonca previezli na obrovskom ruskom kole na námestí Erzsébet tere.

            Keď sa nad námestím Hösök tere vzniesol červenobiely pruhovaný balón a  takmer prekryl Mesiac, povedali sme si, že sme už videli všetko.

            Domov nešiel nikto s prázdnymi rukami. V autobuse sa to len tak hmýrilo kohútími a zebrími gumenými hlavami, plyšovými žralokmi, lízatkami za rovných 8 euro, novým legom, čiapkami...

            Ruch veľkomesta sa na deťoch  nepodpísal, únava neprichádzala, naplánovali sme ďalší výlet...

            Text a foto: Katarína Kmeťová

        • Mikuláš v škôlke
          • Mikuláš v škôlke

          • Aj naši najmenší žiačikovia-škôlkari sa poctivo pripravovali na príchod Mikuláša.

            Pilne trénovali básničku a pesničky, ktoré 6. decembra Mikulášovi predniesli a zaspievali.

            Okrem básni a spevu sme mukulášsku tému využili aj pri učení sa o zmysloch.

            Pomocou zraku sme opisovali Mikuláša. Pomocou anjelských uší sme rozlišovali rôzne zvuky. Vďaka čuchu sme potriedili pomiešané balíčky a dali ich deťom, ktorým patrili. Čertovským jazykom sme rozlišovali chute. A vďaka hmatu sme zistili, že Mikuláš môže mať rôznu bradu.

            Veľká vďaka patrí pani učiteľke Deniske, ktorá s deťmi nacvičila krásne piesne.

            Text a foto: Zuzka Konôpková

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Alexandra Vagača
      • zsstudt@gmail.com, jedalen.zsstudt@gmail.com
      • hlavný kontakt školy: 0950 865 927 riaditeľ školy: 0903 997 957 vedúca technicko-ekonomického úseku: 0950 865 927 vedúca školskej jedálne: 0950 865 932
      • Štúrova 12, 962 12 Detva Slovakia
      • 42302498
      • 2023609808
    • Prihlásenie